Dato' SOAR:

"kejayaan itu bukannya bermula ketika kita berada di puncak"

Petua Kejayaan


"buat lah yg terbaik, sesungguhnya usaha itulah yang melambangkan kejayaan"

Buat Teman....

Sesungguhnya sebaik2 teman itu adalah teman yg sering mengingatkn. Samada di dlm sukar mahupun senang. Teman yg terbaik juga adalah teman yg sentiasa mentarbiahkan diri & sahabatnya kpd Allah.


Wahai sahabat, ssungguhnya diri ini hanyalah insan yg lemah. Ingatkanlah daku tikaku leka. Tenangkanlahku tika aku bersedih. Pujuklah daku tika ku hampir berputus asa dengan tarbiah2 & janji2 syurga Allah agar kita dapat bersama menuju ke syurgaNYA. Amin.."

Tuesday, December 21, 2010

hikmat kesulitan

Hikmah Kesulitan

Daripada tenggelam dengan kesedihan akibat kesulitan, mengapa kita tidak berusaha mengambil hikmah dengan cara berprasangka baik kepada Allah SWT. Mungkin dengan datangnya kesulitan kepada kita, agar kita:

1. memiliki hati yang lebih kuat, sebab kesulitan menguatkan hati kita
2. sadar dengan segala kekurangan dan kesalahan sehingga kita bertaubat dan dosa kita diampuni.
3. bebas dari rasa 'ujub, kesulitan adalah sebagai teguran karena kita merasa hebat dan merasa pintar.
4. tidak lalai, sudah nyata kesulitan ada dihadapan kita
5. lebih banyak mengingat Allah SWT
6. lebih bersabar, karena mungkin saja kesulitan ini adalah latihan bersabar

apa pun yg ada pd diri kita, berbaik sangkalah kepada Allah SWT, bahwa itu semua yang terbaik untuk kita. Sesuatu yang kita suka atau kita benci semuanya tidak lain nikmat sekaligus ujian. Terimalah apa yang ada pada diri kita. Jangan membenci apa yang terjadi pada diri kita, krn blh jadi semua itu adalah yang terbaik untuk kita. Insyaallah.
"berbuat baiklah seperti Allah berbuat baik kepada dirimu..."
Jika kita menerimanya dengan lapang dada, hidup akan lebih bersemangat dalam mengejar prestasi, kerana tidak ada lagi kata "gagal" di dalam kamus hidup.
Hidup akan lebih tenang dengan segala kekurangan yang ada di dalam diri. Tidak ada kekhawatiran, begitu bebas, semuanya diserahkan kepada Allah untuk memberikan yang terbaik bagi dirinya. = )

"Ya ALLAH, Panjangkanlah umur sahabat2ku, Kurniakanlah kesihatan yang baik pada mrka, Terangilah hatinya dengan 'nur' pancaran iman, Tetapkanlah hati mrk, Perluaskanlah rezeki mrk, Dekatkanlah hatinya kepada kebaikan Jauhkanlah hati mrk daripada kejahatan Tunaikanlah segala hajat baik mrk hajat dalam agama, dunia dan akhirat." amin
entry ini aku lupa mane aku dapat...apepun thanks la kepada sape yg menulisnya...:)

2 comments:

mengenaldiri said...

:)
suke bc ni..

mengenaldiri said...

firman Allah ada menyebut, "aku adalah sebagaimana sangkaan umatku"

:)

Blog-GempaQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails