Dato' SOAR:

"kejayaan itu bukannya bermula ketika kita berada di puncak"

Petua Kejayaan


"buat lah yg terbaik, sesungguhnya usaha itulah yang melambangkan kejayaan"

Buat Teman....

Sesungguhnya sebaik2 teman itu adalah teman yg sering mengingatkn. Samada di dlm sukar mahupun senang. Teman yg terbaik juga adalah teman yg sentiasa mentarbiahkan diri & sahabatnya kpd Allah.


Wahai sahabat, ssungguhnya diri ini hanyalah insan yg lemah. Ingatkanlah daku tikaku leka. Tenangkanlahku tika aku bersedih. Pujuklah daku tika ku hampir berputus asa dengan tarbiah2 & janji2 syurga Allah agar kita dapat bersama menuju ke syurgaNYA. Amin.."

Thursday, December 31, 2009

Kembali ke bumi Terchenta

Salam Kembali

hari ni, sebelum kol 6.00 pagi, aku dah sampai ke rumah terchenta. penat semalaman di dlm badan benda berpetak empat segi masih belum hilang. terasa mau baring je, tapi terjumpa la pulak Broadband kat atas komputer rumah.. apa lagi, update blog je la. kalau siang hari, kompon2 la susah nk guna.

sepanjang perjalanan dengan pesawat berbentuk segi empat itu, aku sentiasa berdoa agar dijauhkan dari bencana spt yg berlaku baru2 ini yg telah mengorbankan ramai nyawa. dengan penuh perasaan takut, risau, cemas dan sebagainya.

memandangkan adik aku pun nk balik kg juga, jadi tidaklah kerisauan itu terlalu begitu ketara. hehe. skrg ni terasa mcm perlu rehat yang panjang.

anyway aku akan update lagi jika ada apa2 perkara yang berbangkit. setakat masa ni, tak de apa2 yang berlaku. (nanti aku tinjau2 kampung laman dlu, apa yang ada berubah)


p/s: adik aku yg UPSR dlu dpt masuk SMKTM, (sek yg famous di BESUT). tahniah


:benda berpetak empat segi merujuk kpd bas.

Wednesday, December 30, 2009

Esok~

a plan to go.

esok aku perlu menyiapkan beberapa perkara utama.

1. kelas kol 8.00 pagi
2. hantar buku Fatin...dia nk buat assigment plak
3. jumpa Haidah, hantar "baby boy" (status boleh berubah2)
4. Upadate buku di pustaka "jika perlu"
5. pastu setelkan apa yg patut
6. kuar KL... than balik PJ
7. balik umah...


satu perkara yang penting.... mungkin kita rancang dgn sempurna, tdk berhasil seperti yang dirancang. tetapi kite mesti ingt bahawa perangcang tuhan kepada Hambanya adalah sebaik2 perancangan. jadi janganlah sekali2 lupa pada Tuhan yang Esa (pesanan kepada diri sendiri jugak)


p/s: esk balik umah, sambut tahun baru kt umah

Tuesday, December 29, 2009

sebuah kisah dari seorang kawan

Salam kembali

dah lama rasanya aku tak update blog ni. Dah bersawang dah blog aku ni. Sejak sehari dua ni busy aku bertambah-tambah sampai tak de masa nak menulis walaupun 3 baris perkataan.

Latest story, sepatutnya aku dah citer kat korang, tapi disebabkan aku tak sempat2 nk update blog, jadi hari ni baru la aku citer cikit.

Minggu lepas, kawan aku ada menceritakan tentang satu kisah. Kawannya (perempuan) telah diragut di stesen KTM Komuter Mid Velley (yg terkenal dengan org ramai), pada masa tersebut tren komuter berhenti di stesen Mid Velley. Peragut berjaya meloloskan diri daripada pengawal keselamatan dan juga polis bantuan (tak taw la apa ilmu peragut tu). Akibat daripada kejadian tersebut, mangsa mengalami keretakan bahu akibat hentakan yang kuat. (terjatuh).

Itu cerita yang aku kongsikan bersama korang. Mungkin ada lagi cerita yg kite dgr dlm kaca TV dan juga dada2 akhbar tentang kes ragut. Peragut melakukan apa sahaja asalkan kemahuannya tercapai. Peragut telah menggunakan teori Machivelli (kalau istilah politik) yang berbunyi “matlamat menghalalkan cara” satu pendekatan yang paling hebat. Kalau orang2 politik menghalalkan cara untuk mencapai matlamat, mereka setara dengan peragut-peragut itu. Jika hati dah kering, imam dan tercampak keluar, “setan” akan mula memandu arah. Membawa dirinya ke arah jalan kerosakan.

Jika kita lihat kes2 peragut yang ditangkap oleh orang awam, mereka akan dipukul, diseksa, dan sebagainya bagi membalas perilaku yang mereka lakukan. Perilaku sedemikian kita melihat sebagai satu kekejaman, tapi bagi orang awam yang menangkapnya, itulah hadiah yang perlu mereka beri kepada peragut. (aku pun mungkin bertindak demikian jugak)

Emm.. semoga kita dijauhkan daripada kes2 yang macam ni...


p/s : doakan mangsa ragut itu kembali sihat...

Friday, December 25, 2009

kereta HILANG...apa nk jadi nie??

Tiga kereta Perdana V6 Terengganu hilang

KUALA TERENGGANU 22 Dis. - Tiga buah kereta Proton Perdana V6 untuk kegunaan pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) dilaporkan hilang di tiga tempat berasingan sepanjang tahun lalu.

Selain itu, sebuah jengkaut milik Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT) bernilai kira-kira RM1 juta turut dilaporkan hilang awal tahun ini.

Laporan mengenai kehilangan kereta itu diperoleh berdasarkan laporan Ketua Audit Negara bagi 2008.

Bagaimanapun, sebuah daripada Proton Perdana V6 itu serta jengkaut berkenaan berjaya ditemui semula selepas laporan polis dibuat.

Wakil rakyat pembangkang, Mohd. Abdul Wahid Endut (Pas-Wakaf Mempelam) ketika membangkitkan perkara itu pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini mempertikaikan kehilangan berkenaan yang disifatkannya tidak sepatutnya berlaku.

Menurutnya, mengikut laporan itu kereta bernombor pendaftaran TAF 2277 yang digunakan oleh Pegawai Daerah Kuala Terengganu hilang di tempat letak kereta restoran makanan segera KFC di Batu Buruk di sini.

''Sebuah lagi kereta bernombor pendaftaran TAM 323 hilang di tempat letak kereta Tesco, Ampang, Selangor, manakala kereta bernombor pendaftaran TAF 8181 bagi kegunaan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat negeri hilang di rumahnya,'' katanya semasa membahaskan Bajet Terengganu 2010 pada persidangan DUN hari ini.

Jelasnya, beliau membangkitkan isu berkenaan bagi menyedarkan betapa tidak seriusnya pegawai kerajaan negeri dalam mengawasi dan menjaga kereta milik kerajaan.

''Saya bukan mereka-reka cerita tetapi pendedahan dibuat setelah meneliti laporan tersebut. Walaupun semakan audit mendapati tiga pegawai telah membuat laporan polis pada hari kehilangan tetapi pemantauan kurang dilakukan.

''Sehingga kini satu kes kehilangan kenderaan (TAF 2277) telah selesai manakala dua kes lagi masih di tangan Jawatankuasa Penyiasat,'' katanya.

Mengenai kehilangan jengkaut milik MBKT, Mohd. Abdul Wahid berkata, kenderaan milik agensi itu dijumpai di tempat pembuangan sampah MBKT di Kampung Tok Koh, Sungai Ikan dekat sini selepas dilaporkan hilang.

Beliau berasa hairan bagaimana jengkaut sebesar dan seberat puluhan tan metrik itu boleh hilang.

sumber: Utusan Malaysia 23/12/2009


inilah kisah yg berlaku di Terengganu... kereta ilang, Bina stadium...runtuh, bina tempat tarminal bas..runtuh, lps ni ape pulak yang akan berlaku pada terengganu???

Nasib oh Nasib...

p/s: aku orang BESUT...

Wednesday, December 23, 2009

kembali ke kelas

Salam kembali..

Sejak kembali ke dewan kuliah, aku tak sempat nk update blog lagi.. byk keja..huhu.

sejak semalam badan aku rasa cam tak best je. pastu tadi aku gi ler PK, kot2 ader masalah kesihatan ke... dan ternyata aku deman. huh!

maybe ni deman gara2 buat kerja terlampau byk, angkat barang dlm stor dan juga kemas bilik... huhu.

so skrg ni aku dalam keadaan tidak sihat, deman. nak tulis entry panjang2 pun rasa macam tak larat, tapi aku try tulis jugak sekadar termampu. minggu ni Jumaat cuti, hari Krismas, jadi satakat ni aku tak de rncang nk g mane2 pun lagi, walaupun ada sepupu aku suh g umah dia di PJ, tapi masih dlm pertimbangan lagi. yang jadi masalahnya aku sedang "berdeman" huhu.

nampaknya esk nk kena g jumpa penyelia tesis, nk (pinjam buku) dan nk bincang skit ngn dia...

deman~ huhu...

Sunday, December 20, 2009

Kisah Maal Hijrah : Hijrah Nabi Muhammad S.A.W.

Hijrah Nabi Muhammad S.A.W.

Sebelum berlakunya Hijrah Nabi S.A.W. ke Kota Madinah, penduduk kafir Quraisy telah bermusyawarahnya dalam satu majlis untuk mengekang Nabi Muhammad S.A.W. daripada menyebarkan dakwahnya. Dalam majlis itu yang dihadiri daripada pelbagai Kabilah Kafir Quraisy Arab telah menghantar wakil-wakilnya dalam menghimpun idea untuk menghalang Nabi S.A.W daripada melebarkan dakwahnya. Dalam majlis tersebut telah dihadiri oleh Syaitan yang menyamar sebagai seorang lelaki tua. Dalam majlis tersebut timbul beberapa cadangan untuk menyekat dakwah Nabi S.A.W.

Cadangan pertama daripada satu kabilah kafir Quraisy ialah Nabi Muhammad S.A.W dibuang daerah. Cadangan tersebut tidak dipersetujui oleh Syaitan yang menyamar sebagai lelaki tua. Dalam kenyataan syaitan tersebut sekiranya Nabi Muhammad di buang daerah, maka beliau masih lagi mampu menyebarkan dakwahnya di kawasan lain dan lama-kelamaan Kafir Quraisy juga akan terancam sekiranya dakwah Nabi Muhammad berjaya.

Kemudian kabilah lain pula mencadangkan supaya Nabi Muhammad dihukum penjara. Hukuman penjara akan dikenakan ke atas Nabi Muhammad S.A.W juga tidak dipersetujui oleh lelaki tua tadi yang di samar oleh Syaitan. Alasannya ialah dakwah Nabi tidak akan berhenti di penjara, lambat-laun pengikut-pengikutnya akan membawanya keluar dari penjara dan akan menyebarkan dakwah seperti sebelumnya. Jadi cadangan tersebut ditolak.

Cadangan ketiga datang daripada Kafir Quraisy ialah membunuh Nabi Muhammad S.A.W. dengan cara demikian sahaja dakwah Nabi akan terhenti. Dengan itu dicadangkan pula setiap kabilah menghantar seorang pemuda yang gagah untuk membunuh Nabi pada waktu malam. Dengan cara itu sajalah barulah Abdul Manaf tidak dapat mendakwa mana-mana kabilah Kafir Quraisy. Cadangan tersebut dipersetujui oleh lelaki tua tersebut dan baginya dengan cara itu sahaja dakwah Nabi akan terhenti. Jadi apabila keputusan ini mendapat keputusan sebulat suara, maka setiap kabilah telah menghantar pemuda yang gagah untuk membunuh Nabi dengan perancangan yang rapi.

Sewaktu para pemuda Quraisy yang ingin membunuh Nabi tiba di halaman rumah Nabi, mereka telah merancang dengan penuh teliti untuk membunuh Nabi. Tetapi bila perjuangan yang suci, maka tidak akan ada yang mampu mengatasinya. Allah S.W.T. telah membantu Nabi Muhammad untuk keluar dari rumah tersebut sehingga para pemuda tersebut tidak mampu melihat Nabi Muhammad. Nabi Muhammad S.A.W. berjaya keluar dari Kota Mekah dengan selamatnya dan bersamanya ialah Abu Bakar Al-Siddiq. Mereka berdua menuju ke Madinah dengan menggunakan jalan yang tidak digunakan oleh orang ramai.

Thursday, December 17, 2009

Salam Maal Hijrah 1431

salam Maal Hijrah . sempena Tahun baru ini, aku ingin mengucapkan selamat menyambut Maal Hijrah 1431. semoga tahun ini mendapat keberkatan yang lebih baik dari tahun-tahun yang lalu.

Azam Tahun Baru Hijrah, aku nk berhijrah dari sikap, perangai, gaya hidup yang lalu ke arah yang lebih baik... InsyaAllah.


Awal Muharam
Tahun Baru Hijrah
Maal Hijrah


Wednesday, December 16, 2009

itu yang termampu...

salam kembali

hari ini aku digemparkan dengan result exam lepas. dah keluar, result aku, alhamdulillah, tidak la teruk sangatr spt sem lepas2, tp masih lagi dalam kategori kurang baik. baik di sini adalah lebih baik dari sem lepas, kurang baik krn masih gagal mendapatkan result yang terbaik. (aku dah mencuba dengan segala kekuatan yang ada.

walaupun aku tidak dapat mencapai target, tapi aku masih bersyukur kerana itulah yang aku mampu miliki. keraana tuhan untuk manusia, maka tidak pernah tuhan mempersiakan hambanya.



Jumaat ni cuti. Maal Hijrah, aku pun tak taw nk buat apa, nk study masih tak de mood, nk g travel, tak de duet, nk g jalan-jalan tak de idea dan tempat yang best. jadi aku ambil kesempatan nk kunjungi saudara mara yang ada kat area KL, maklumlah 21hb ni dah buke sem (UKM Bangi). jadi antara KL dan Bangi tak de la jauh sangat.

jadi jika aku tidak sempat update blog, ini bermakna aku tak de kat sini, mungkin la atau mgkin juga aku tak de line internet untuk bukanya. tp apa2 hal pun aku try buka jugak la.

kepada semua umat Islam, selamat menyambut Maal Hijrah 1431, Islam penyelamat Ummah

tahun ni aku cadang nk gunakan planer yang lebih baik dari yang tahun lepas. planer tahun lepas ada berjaya, tp masih dalam peringkat yang kurang memuaskan, jadi harapnya yang tahun akan datang lebih baik dari yang lepas. (sepatutnya setiap hari adalah lebih baik dari hari sebelumnya), baru lah hidup ini berkat.


edisi seterusnya, selamat menyambut Maal Hijrah 1431.

Saturday, December 12, 2009

kisah teladan untuk dikongsi bersama

salam kembali

hari ini aku rasa nk bercerita tentang tentang beberapa kisah yang boleh diambil iktibar.

kisah 1

seorang lelaki yang bekerja sebagai nelayan ingin turun ke laut pada pagi itu. memandangkan pada pagi tersebut masih gelap, jadi dia mengambil keputusan untuk berehat di bawah pokok berhampiran dengan kuala sungai. di bawah pokok tersebut beliau mengutip batu-batu besar, dan kemudian mencampaknya ke dalam matahari terbit di kuala sungai. dia melakukan rutin itu sehingga matahari terbit. lontaran terakhir batu-batu besar itu dilihat sangat cantik dan berkilau-kilau, kemudian beliau melihat bahawa batu-batu tersebut mempunyai kilauan. rupanya batu-batu tersebut adalah permata yang bertaburan di kawasan itu.

alangkah beruntungnya jika beliau tidak membaling batu permata tersebut. so kesimpulannya janganlah membaling batu di dalam gelap.



kisah 2

seorang lelaki kaya tinggal di sebuah kampung. beliau memiliki ladang-ladang yang banyak dan juga besar serta dipenuhi dengan tumbuh-tumbuhan yang indah dan cantik. suatu hari datang seorang lalaki pengembara yang telah bercerita kepada pemilik ladang tersebut tentang lombong emas dan permata di suatu kawasan. pengembara tersebut telah berkata bahawa lombong emas dan permata itu berada disatu kawasan di dalam negeri tersebut. tanpa berfikir panjang, lelaki pemilik ladang itu mempercayai kisah tentang lombong emas dan permata. lelaki tersebut berusaha mencarinya. beliau menjual segala hartanya untuk mengembara mencari lombong emas dan permata tersebut. beliau menjual ladang-ladangnya itu kepada seorang lelaki dermawan di daerahnya.

pemilik ladang tadi telah mengembara hingga ke serata negeri mencari lombong emas dan permata itu, namun beliau masih belum jumpa sehingga beliau menjadi papa kedana kerana inginkan mencari lombong tersebut.

pada kisah yang lain, lelaki yang dermawan yang membeli ladang tersebut telah berjalan-jalan sekitar ladangnya, beliau melihat seluruh isi ladangnya itu hingga ke hujung. ketika ingin pulang ke rumah, beliau terpandang kilau-kilau batu di sekitar di hujung ladangnya itu. hujung ladangnya rupanya mempunyai sebuah lombong emas dan permata. dengan kuasa ilahi, beliau telah mengusahakan lombong tersebut dan menjadi kaya-raya, namun sikapnya yang dermawan telah menambahkan lagi kekayaannya.

hikmahnya, janganlah kita membuang apa yang kita miliki.

kisah 3

Ketua yang baik, tetapi mempunyai sikap yang pemarah dan gagal mengawal perasaan. beliau sangat berpengaruh dalam kalangan masyarakat. suatu hari ketika mengadakan mesyuarat, beliau yang tidak berpuas hati dengan seorang anak buahnya telah memarahi anak buahnya itu di depan khalayak ramai. sehingga membuka keaiban anak buahnya itu. sikapnya itu telah menyebabkan pengikut-pengikutnya mula merasa sangsi kepadanya dan lama-kelamaan pengikutnya semakin berkurangan dan yang tinggal hanyalah beberapa orang sahaja yang mahukan kepentingan daripaadanya. semua rakan-rakan seperjuangannya yang setia dan sanggup berkorban telah melarikan diri dan langsung tidak mahu menemui ketua mereka itu lagi.

akhirnya beliau baru menyedari hakikat yang sebenar. beliau tersilap. beliau mengetahui bahawa orang-orang yang digelak sahabat sudah tidak mempercayainya lagi.

terlajak perahu boleh reverse @ U-Turn, tp terlajak kata.. dah masuk dalam jiwa orang lain.


itu adalah kisah2 yang hampir sama sempat kongsi dengan pembaca sekelian. sudah sekian lama aku mencari mood ini untuk bercerita tentang hakikat sesuatu yang kita miliki, tetapi kita tidak tahu apakah hikmahnya sebelum ini. kisah ini adalah cerita yang pernah aku dengar sebelum ini. masa aku baca email, aku mendapati bahawa ada la kata2 mcm ni :

the stone after the throw!
the word after it's said!
the occasion after the lost!
the time after it's gone!

itu lah perkara yang kita tidak boleh dapatkan kembali.. ia hampir sama dengan kisah aku tadi.

p/s: hari minggu yang busy??

Wednesday, December 9, 2009

sedikit tentang Arkib Negara

salam kembali

sudah sekian hari aku tak de idea nak update blog. hari ni aku update jugak, ayat macam terpaksa je. aku terbaca beberapa kisah cerita dlm akhbar hari ni, banyak la kisah2 yang menarik, kalau nk taw lebih lanjut bace sendiri la...malas nk taip lg.

tadi aku baca malaysiakini, macam biasa banyak isu yang diperkatakan, terutamanya pasal politik negara. so kalau2 nak baca, silakan. (klik sini).

esok nk g ke Arkib Negara Malaysia (ANM), lama benar aku tak g sana, dah berkurun rasanya. last aku g sana dalam bulan puasa lepas. g arkib ni satu menda yg seronok bagi pembaca dokumen. aku ni nk jadi pembaca dokumen jugak la.

segala dokumen yang berkaitan dengan kerajaan akan masuk ke arkib negara dalam tempoh masa yang ditetapkan. kebiasaannya masa yang diperlukan untuk sasuatu kes/kejadian akan dimasukkan ke arkib dan diakses oleh masyarakat awam adalah sekitar 25 tahun. tetapi bergantung kepada kes. sepanjang kajian di arkib negara, file2 rasmi berkenaan dengan Parti komunis Malaya (PKM) masih lagi dalam peingkat sulit dan hanya orang2 tertentu sahaja dapat aksesnya. penyelidik seperti aku ini, kompon la tak leh akses.

apa yang menariknya kat arkib ni. bagi sesetengah orang yang tiada jiwa utk membaca kisah lepas, tentunya arkib ni tak de apa2 makna, tetapi sumbangan arkib ni kepada Malaysia begitu banyak, tidak terkira banyaknya, tidak ternilai dgn wang ringgit, tidak habis utk dikajikan. bermula dengan penubuhannya sehingga kini, lebih 50 tahun, sumbangannya begitu banyak.

utk hari ini, aku rasa cukup la buat seketika. jika ada ruang masa aku sambung lagi.

p/s: esok kul 8.00 pagi dah kena nek bas g sane, kalau tak susah la..

Monday, December 7, 2009

Pak Guard UKM: baik hati?

salam kembali.

kembali ke Bumi UKM.

hari ni aku sampai UKM seawal waktu pagi. jadi aku rest kt blik member aku kejap, pejabat tak buke lagi seawal pagi utk buat registration.

sambil2 melayani internet, aku juga tunggu cousin aku yg dulu kerja kat kajang datang, dlm kol 11 lebih dia datang. dia nk amek barang yang dia pesan dari kg. masa masuk ke UKM, walaupun dia penah datang ke UKM, tp dia tetap kurang arif ttg jalan di ukm.

masa aku jumpa dia, tgk kawan dia yg kt sebelah dia sedang pegang peta ukm(UKM map), pastu dia kate, bagus la pak guard UKM ni, diorang baik la, siap bagi map lagi takut kiteorang sesat. aku hanya senyum, dan kate mcm tu la. aku tak taw nk citer ape, sebab aku tak de kes lg ngn pak guard ukm nie. jadi tak taw sgt.


isu pak Guard ni, satu isu yang sensitif, tak kira la mane pg pun, pak Guard ni org yg bertanggungjwab menjaga kaw tersebut, kalau satu2 hal terjadik dlm kawasan lingkungan jagaan pak Guard, diorang pasti kena tindakan, lebih2 lagi yg bertugas pd hari tersebut. tetiba aku ingat satu kisah pak guard di sebuah sekolah.

satu kes yang mana pak guard ni tak reti nk jaga (may be la), berlaku la kecurian di sebuah koperasi sekolah (kawasan wajib) tapi pak guard tu buat tak taw je, ckp buat rondaan spt biasa, kalau ronda spt biasa, mesti taw kes tu lebih awal...tapi yang ni taw2 dah cerah, tgk kaca berderai, grill kena potong, barang berselerak. jadi apa yg pak guard buat? jawabnya pada malam tu, pak Guard tido @ sibuk buat menda lain. sbb perkara yg sepatutnya tak jadi dah jadi.

apapun jd pak guard ni besar cabarannya. silap2 hari bulan kena buang keja dgn senangnya.


p/s: nak siapkan bab 1 yg tergendala.

Sunday, December 6, 2009

seorang perempuan di Pasar Raya

salam...

bersua kembali dalam penulisan ringkas blog rasmi Fathi Adha. sudah beberapa jam aku tidak sempat nak update blog, maklumlah buzy la katakan. aku sebenarnya baru je buat kira-kira helaian baju yang akan dibawa utk balik Bangi.terasa macam banyak la pulak. huhu, nak kurangkan, risau aku bz smpai tak sempat nk basuh. nanti esok pagi aku pk la cam ner nak setelkan.

tadi aku g shoping (kononnya) tapi banayak lepak daripada shoping. aku kuar dah malam, jadi tak banyak benda la yang aku beli, semasa di sebuah pasar raya terkemuka di bandar Jertih, aku terpandang seorang pempuan, sekali pandang macam member aku, aku rasa tak caya, lantas aku tengok lagi sekali (utk kepastian), pada masa tu dia jalan di belakang aku. bile aku lihat lagi sekali, ternyata bukan kawan aku. (hampa).

masa aku tengah jalan2 cari barang, tetiba dia muncul lagi di belakang aku, kali ni dia berkata "saya tak ikut awak, K!!!", aku hanya senyum, biasala itukan kebetulan, bukan aku nak buat apa pun. masa aku kat kaunter, sekali lagi aku jumpa dia, berdiri di belakang aku. aku hanya sedekahkan senyuman kepadanya, tanpa sebarang kata aku keluar.


(moral of the story: ada ke??)


P/S: aku balik Bangi pada 6hb, Malam. pemandu peribadi aku yang bawa

Thursday, December 3, 2009

asyik hujan je..

salam alik...

hari ni, nampak macam ada tanda2 nak berhentinya banjir. hujan berhenti, entari dah muncul, alhamdulillah, sukanya aku, boleh la g jalan2. aku sempat keluar rumah hari ni, memandangkan cuaca elok dan comel. tapi tetiba hujan turun dengan lebatnya, nasib aku baek kerana dah sampai destinasi.

pagi ni aku tak taw nk buat ape, hujan turun rintik2, jadi aku amek kesematan utk tido. asyik tido je bile time pagi, tak baik utk kesihatan. (ye ker). sehingga aku sedar2 ada beberapa miss call, lantas aku sambung tido.

berbalik soal banjir, aku rasa mcm ada pict ttg banjir kt kg aku, tp aku lupe mane aku letak, kalau aku jumpa aku akn uploadkan.

soal banjir ni, satu perkara yang tak best.


p/s: entry ni banyak cerita tentang banjir.

JANGANLAH ada banjir.
jangan ada halangan utk aku balik Bangi...

banjir kembali: Gelombang ke 3?

Salam Kembali

banjir.. hujan yang membawa rahmat dan turut menjadi bala kepada penduduk kpantai timur. sejak 2-3 hari lepas, hujan bukan main lagi meriah, sampai aku pun rasa mcam tak boleh celik mata, tak boleh buat apa2 kerja, tak boleh jalan2, tak boleh travel dan banyak lagi aktiviti tergangu. (kerja aku yang terbaru tido)

bercerita tentang banjir, ini adalah kali ke 3 banjir melanda kawasan Kelantan dan Terengganu. kali pertama sebelum awal November, gelombang ke2 pada bermula kira2 pada 17-25 November, dan gelombang ke 3, mungkin yg sedang berlaku skrg ni, iaitu sejak 2-3 hari lepas hujan berterusan.

sepanjang gelombang ke2 berlaku, aku berada di rumah, deraian hujan pertama menitis atas kepala ku sewaktu aku turun bas pagi tersebut, hujan renyai2 jatuh ke atas kepala ku dan berterusan sehingga ke 26hb (kira2 seminggu jugak la). sepanjang seminggu hujan yg turun tu, aku hanya tengok berita dalam tv, kalau2 ada kisah terkini tentang banjir beransur pulih, namun yang ada hanyalah banjir yang makin serius, dan juga mangsa-mangsa yang kena banjir semakin bertambah.


sepanjang aku mengadap tv menonton berita TV, aku tidak terlihat satupun wajah pemimpin Malaysia (terutamanya PM. TPM, menteri2, MB, Ahli perlimen, Adun dan sebagainya) yang sanggup turun melihat mangsa banjir di Kelantan dan Terengganu. aku ternanti2 slogan "rakyat di dahulukan, percapaian diutamakan", tapi tiada. mungkin la menteri2 di Malaysia "sibuk" atau mereka pergi mengerjakan ibadah Haji di Tanah Suci (walaupun muka mereka masuk TV kerana beberapa isu). PM keluar negara kerana nk tarik pelabur asing FDI (New york) dan terus ke CHOGM (selama seminggu), TPM sibuk bincang ngn MCA, menteri2 yang lain?? tanya mereka sendiri la. cuma yang aku dengar ada la menteri datang ke kelantan, nengok banjir. (kawasan lain tak de). itulah kerajaan satu Malaysia.


berbalik soal banjir ini, memang tak best la kalau hujan berterusan, kerana boleh menyebabkan berlaku banjir dan bile banjir, kompon la susah. kalaupun rumah aku selamat, tapi rumah2 penduduk kampung aku, tetap kena banjir jugak, jalan naik air jugak, itulah masalahnya. aku sangat2 berharap esok tak hujan seperti hari ni. harap2 banjir gelombang ke 3 tidka berlaku dengan serius.



p/s: aku tak mau banjir, banyak keja aku tergendala...

Tuesday, December 1, 2009

hujan yang berterusan

Salam Alik...

tak ku sangka, aku boleh menulis kembali dalam masa terdekat ini dlm blog ini. dah sekian lama aku tak sempat nk update blog ni, maklumla dapat beberapa perkara yg tak dapat dielakkan. pertama sekali, aku nk ucapkan selamat Hari Raya Aidiladha, Maaf segala silap dan salah.

hari baru aku sempat update blog ni, maklumlah tak sempat nk online, tak de line internet, broadband yg tak bayar (kena potong), hujan yg berterusan, tak leh keluar (nasib baik tak banjir).

bab1, aku dah buat sikit, cuma masih tinggal sikit je lagi yang tak setel, dalam beberapa pages lagi. aku pun ada cadang nk balik ke bumi UKM dlm week depan, hajat nk balik awal tak kesempaian krn tiket bas dah abis.

tahun ni raya Aidiladha kurang meriah, maklumlah tak ramai orang yg buat korban, ingatkan banjir melanda kampung tahun ni, tapi tak, masa raya panas terik, untuk 4hari tanpa hujan, sudah cukup memadai bagi kawasan yg selalu hujan.

tahun ni, walaupun hujan, tetap ramai orang2 dari kota pulang ke desa, terutamanya dari luar pantai Timur. asal raya je, jalan jem. maklumlah raya jatuh pada hari Jumaat, so dapat cuti yang panjang skit.

perkembangan terkini, hujan berterusan, banjir akan datang bile2 masa je. harap2 tak berlaku gelombang ke3.


Saturday, November 21, 2009

nanti aku update lagi....

salam alik....

dah berhari-hari tak sempat nak update blog. tak sempat nak update. tapi aku cuba la update jugak. hari ni aku ada cerita yang tak best.


hari ni aku dapat story agak sedih la, ceritanya mcm ni, td ada sorang member aku call, katanya dia kemalangan jalan raya, beberapa hari lalu, dia skrg terbaring di hospital, aku rasa begitu terkejut dan terharu dengan apa yang berlaku atas dirinya. aku sendiri pun tak mampu nak berkata apa-apa setelah mendengar katanya sebentar tadi. aku hanya mampu berdoa agar beliau kembali sembuh dan menjalani hidup seperti biasa.

agak memeritkan baginya, kerana kemalangan itu telah menyebabkannya beliau cedera di bahagian kaki, tangan dan badannya.

beliau ialah Liza, member aku masa aku duk KIY dulu.


so aku hanya mampu berdoa agar beliau kembali sembuh seperti biasa. semoga cepat sembuh!


sejak aku pulang kampung ni, agak susah nk update blog, maklumlah aku ni tak de internet kat rumah sekarang ni. broadband aku pun kena block sebab tak bayar, padam muka, nk siapkan kerja aku, leptop pun jarang buka. nk update blog, aku terpaksa keluar rumah, kena jalan jauh2.


sekarang ni hujan tak berhenti di kampungku, risau jugak banjir, harap2 tak berlaku banjir, walaupun kawasan lain di daerah Besut dah dinaiki air. janganlah membanjiri rumahku. kalau sempat aku update.



kepada rakan2 yang selalu follow blog aku ni, maaflah aku tak sempat nak update blog ni, nanti aku cuba update beberapa story utk korang. InsyaAllah.


Thursday, November 19, 2009

aku di sini...

sejak aku pulang kg, blog aku ni jadi kurang update. tak sempat, time sempat tak de la plak internet. hari ni aku berpeluang g cc, dekat je pun dr umah, dalam 1km, so gunakan kesempatan yang ada.

ok, sejak aku sampai sini, aku dengar dah byk perubahan....byk?? 2 bulan tak balik kampung dah ada perubahan. kalau 3 bulan? itu belum masuk 4 bulan. (kira ok la aku berkesempatan nk balik) kawan2 yg kt luar negara tah macam mana, balik pun 1 thn sekali. tinggallah perubhan itu, kerana setiap benda yang hidup pasti akan berubah, kecuali benda yg tak bernyawa.

bercerita tentang cuti, aku rasa cuti aku ni tak lame je. lepas raya dah nak kena balik, sama ada nk balik Bangi atau balik KL, semua tempat pun dekat dan sama la. yang parahnya,

apa yang pastinya aku balik Bangi atau KL pun, aku kena g Arkib Negara Malaysia (ANM) utk cari bahan buat bab 2 kalau duk rumah, kompom2 la bab 2 aku tak siap.

gambar atas adalah 1st time g ANM masa tu tak reti lagi nak cari bahan, asyik pakai menual je, itu pun selalu salah, tak pe lah boleh di maafkan sbb baru belajar. bile sebut baru belajar teringat aku akan sebuah pantun... kompom korang biasa dengar, tp yang ni len sikit, sbb dlm BI..

Cempedak fruit outside the fence:
take a pole and knock them low:
i just start learning,hence:
when I'm wrong please let me know:

ok, pantun ni bukan aku cipta taw.... aku copy paste je, dari seorang kawan yang bljr d MSU, Shah Alam. namanya Zue. aku ni mane pandai nk cipta pantun dalam BI, dlm BM boleh la.

berbalik kepada gambar tadi, itu gambar masa aku kat sana, lelaki je, yang pempuan second round. so kalau aku letak gmbr dak pempuan, tak boleh, nanti korang nk usha plak. (malas nk jd org tgh). bercerita tentang arkib ni, macam2 la yang best. terutamanya cari bahan kat sana. kalau guna sistem, memg ok la, cuma satu perkara yang pasti. buat apa2 pun kena tunggu. penantian satu penyeiksaan.

bercerita tantang kg aku ni, masa aku sampai smlm (pagi), hujan dah turun, sampai ke malam hari. tak ke mana aku dibuatnya. bimbang jugak banjir kembali (walaupun hari tu banjir bukan kat kg aku) sila rujuk pada enry banjir-membanjiri. walau apa pun, buat masa sekrang ni aku rasa macam nak siapkan beberapa perkara lagi.


aku rasa utk hari ni, sampai sini je kot. tak de plak rasanya nk tambah2 ni.


bercuti dengan kepayahan waktu...

p/s: Zue saya amek pantun awk ni, jgn marah taw..

Tuesday, November 17, 2009

bila tgk gambar...

tadi terbaca satu blog...secara tak segaja nk cari artikel lain, tapi lain pulak yg dijumpainya. dalam blog tu ada artikel dan ada sekeping gambar, komponlah it's about politic Malaysia. sila baca ruangan di bawah ini.

Foto dirakam perbualan serius antara Saifuddin Nasution, pengarah Strategik PKR dengan Walter Chia, Setiausaha Pertama Pesuruhjaya Tinggi Republik Singapura. Foto dirakam pada 2 April 2009, di Kelab Cinta Sayang, Sungai Petani Kedah.

Begitu serius perbualan ini, beberapa keping kertas di atas meja di sebelah Walter. Tanpa minuman........



Ini adalah ruangan kata yang dipetik dari blog tersebut, kalau anda berminat silalah klik sini kalau anda tak berminat, tak pe. jangan peduli pun. lagi pun menda ni dah lama, cuma baru sekarang aku jumpa. (tak pe lah nk kongsi jugak)



ok, hari ni, aku tak buat apa pun, kecuali menulis bahagian bab 1, alhamdulillah, dah jalan skit, bertambah banyak yang aku tulis berbanding semalam. sehingga jam 2.30 tgh hari, aku tak bukak fesbuk lagi, kejayaan cemerlangkah itu?

fesbuk dah buat buku aku tak bergerak sejak semalam. aku buka m/s 8, selama 3 jam. kalau tak de fesbuk, maybe dah jauh skit kot (maybe la).

aku tak jadi keluar hari ni. sepatutnya aku g ke Shah Alam dan kemudian jumpa kawan kat sana, tpi, kite jumpa len kali la. :)



p/s: bab 1, half done. rujukan masih kurang, tolonglah....

Monday, November 16, 2009

Terbitnya mentari...

Menanti Mentari Pagi

esk...pasti akan datang. aku rasa macam nak keluar je, tapi banyak pulak halangannya. esok jugak aku nak balik ke kg. harap2 aku dapat siapkan bab 1 malam ni, insyaAllah.

aku balik kampung pada jam 9.30 malam (waktu bas Malaysia), so aku tak nak komen la betul2 tepat atau tidak.

bercerita pasal hari esok ni, aku tak taw la planing aku boleh jalan ke tak. member aku ajak g Shah Alam, ada jugak yang ajak g tengok wayang. lain punya tempat... Sunway Piramid, best gak tu. boleh melepak sana sampai matahari terbenam. (kerja gila tu...).


aku pun tak de idea, rasa2nya aku kena melepak kat rumah sampai malam. tak de transport nk kuar.

anyway update.

cuti: apa kata anda?

Cuti semester dah bermula

cuti semester dah bermula bagi pelajar2 UKM. Bandar Baru Bangi mula sepi dengan para pelajar pulang ke kg halaman masing2. aku yang masih menunggu di satu sudut, memerhati sekeliling Bangi.....sepi.... aku masih lagi tidak ke mana, pulang pun tidak, di UKM pun tidak, sebaliknya aku dah keluar dar ukm dan berada di PJ (Kelana Jaya).
(gambar semasa di Muzium Tengku Fauziah)

biasanya kalau cuti, aku suka melancong, itu pun kalau ada duet la. tapi sejak sebulan ni, nampaknya poket aku makin kurus, jadi aku rasa terpaksalah tangguhkan dulu niat nk travel ni.

berbalik soal bercuti ni, kalau ikutkan jurnal perjalanan aku, aku sekarang masih lagi dikira bercuti di sebuah kawasan yang di kenali sebagai Petaling Jaya. bercutikah aku disini? kalau hari2 mengadap buku, pastu kena setelkan beberapa kerja yang tak setel lagi. itu belum masuk lagi beberapa paperwork untuk next semester, lagi kena siapkan bab 1 dan bab 2 serta kena buat bab 3 sebelum semester baru di buka. wah, banyak la pulak kerja aku ni (harap2 sempat siap).

apa yang aku buat pada cuti kali nie?? esk, selasa aku nk balik Besut, tah ape yang berlaku kat Wield Field skrg ni. lama betul aku tak pulang. kali terakhir aku balik kampung ialah masa raya lps, (kurang 2 bulan).

try to planing:
nak g ke Kuala Terengganu, nak g Kota Bharu, nak g Pasir Mas (rasanya yg ni kena cencel la), nak kena join kenduri kawen my cousin, pastu nak g mane lagi?? rasanya semacam mimpi ngeri la nak g sana sini tu...kerja berlambat2 tak siap lagi. itu belum lagi masuk jaga akuarium.


kalau anda ada ruang masa utk cuti, apa yang ada lakukan?


p/s: ramai member aku masih kat UKM, duk siapkan tesis.

Sunday, November 15, 2009

Gambar: kisah seribu satu

Tadi aku membuka blog...tetiba tengok ada satu blog ni menyediakan contest yang masukkan gambar untuk menceritakan tentang hal @ perkara yang kita lalui, menarik jugak nampaknya. namun sejak akhir ini, aku macam takde idea nk buat post2 yang menarik.

jadi aku rasa eloklah aku join satu contest ni, contest ni bertemakan "a picture tells a thousand words"... jadi aku pun cuba la mencari-cari gambar2 yang menarik utk join contest ni... barulah aku sedar bahawa tak banyak gambar aku yang boleh untuk join contest ini. akhirnya aku memilih utk masukkan jugak gambar2 yang berkaitan dengan diri aku di beberapa tempat yang berasingan.

jadi aku masukkan beberape keping gambar yang boleh membawa kepada tema itu, nanti aku cuba citer sikit tentang gambar2 ini....


Gambar pertama ini: ini adalah kenangan semasa bulan pose lps. gambar ini masa aku join majlis buke pose, majlis tu meriah dan sungguh best bagi aku, kerana di situ aku melihat satu kesatuan yang utuh dlm kalangan member2 aku, yg sanggup turun bersama menjayakan majlis tersebut. love korang semua.. gambar ini juga berjaya memuatkan semua orang yang hadir... hehe
bile lepas makan sama2, kiteorang pun tangkap gambar ramai2



Gambar kedua: ini gambar semasa aku join satu program, masa tu aku mengumunkan "saguhati jatuh kepada"............
aku suka kepada program ni, sebab aku dipaksa mengendalikan program ini. walaupu terpaksa, tapi seronok sangat. malam tu aku tido nyenyak kerana keletihan.
kalau aku maen, kompon menang!!



masa nk tangkap gamabr ketiga ni, aku cakap kat sorang budak tu, dik, tolong tangkap gambar abang kat sini boleh? aku suke makhluk ijau tu. comel berada di situ, jadi masa tu apu pun bergambarlah dengan makhluk ijau tu. walaupun aku tak taw namanya apa.
jangan jatuh lagi....



gambar ke4: lepas abis kelas ari tu, aku pun mintak la diaorang ni masuk gambar ni, aku cakap ini utk kenangan bersama. dah lama aku tak jumpa diorang ni. walaupun kiteorang hanya meet 2 bulan, tapi kiteorang still contact (yg mana berkenaan je)...walaupun susah nk jumpa diorang ni, tapi aku tetap mahu jumpa diorang ni... rindu korang semua. harap ok jangan tanya kenapa aku cm tu.
weh, korang fokus la....



gamabr ke5: satu hari aku g ke Melaka, bukan jalan2 aje, aku d buat fieldwork. masa kat sana aku sempat tangkap sikit gambar, ada satu tempat tu, aku tengok satu cam menarik utk aku je, jadi aku pun bergambarlah seperti sedang terbang.
lompat...jangan tak lompat....



gambar ini....last picture yang aku masukkan... gambar ini kalau korang tgk, mcm duk atas jambatan, comel?
masa ni aku kat sebuah IPTA di Utara Tanah Air, dengan selamba aku join program diorang ni utk jalan2 hilangkan tension, so memang hilang la tension aku lepak ngn diorang ni.
nanti!!! aku terjun dulu....pastu korang join pasni... k?



itu adalah beberapa keping gambar yang menjadi kenangan dalam hidup aku. walaupun ini je gambar yang aku upload, namun bagi aku gambar ini mampu berikan sejuta satu makna yang tersirat.

enjoy for this contest. Cik Bulan, kalau ada kelapangan, silalah nengok yer....

Saturday, November 14, 2009

aku di PJ

Wah, lama sudah aku tidak menulis. tak sempat dan tak larat nak menulis sejak 2hari ni. semalam aku sampai PJ, penuh kepenatan dan kemengantukan aku dibuat oleh aktiviti mengemas barang2 yang tak reti2 nak abis kemas. finally aku berjaya kemaskan barang2 dlm bilik aku. senang, abis citer.

kini masuk kisah baru, cuti yang bermula...kalau cuti, ape yang perlu aku buat? keluar jalan2? makan2 angin? tido (dah selalu)... kalau member2 aku bile cuti ada yang keja, ada yg tolong parents kat umah, ada yg buat hal sendiri, ada yg travel, ada yg g tengok wayang.... aku akan start semua kerja2 yang perlu aku buat pada musim baru ni. kerja yg pertama ialah......siapkan bab 1 yang dah mengalami banyak masalah, iaitu ketinggalan (sepatutnya dah siap sebanyak 2 bab)*

aku cadang nak siapkan sekurang-kurangnya 2 bab (untuk latihan Ilmiah) sebelum semester baru buke, tapi sempat ke aku nak siapkan semuanya dalam masa sebulan ni???

nanti jika berkesempatan aku akan update beberapa hal yang best dan menarik.



sehingga berjumpa lagi selamat bercuti warga UKM

nota kaki:
*perbincangan mengenai latihan ilmiah, projek wajib student sejarah tahun 3


InsyaAllah aku nk balik kg sebelum Raya Haji

Friday, November 13, 2009

lambat lagi la....

ingin aku pergi....

esk hari Jumaat...eh, ni dah jumaat la,... dah pagi dah rupanya.....baru terasa nak tido...

semalam punyala kemas barang....kemas punya kemas...tgk ada banyak lagi harta karung yang wujud... nak campak rasanya masih relaven, nak simpan dah tak de space... emmmm cam ner ni??? akhirnya aku mengambil keputusan utk berYM dgn member2 len... (lebih baik berdua dari sorang kan-kan-kan??)....

segala kerja berkaitan dengan kemas mengemas dah tinggal 3 perkara je...
  1. masukkan barang dlm kotak
  2. tutup kotak tersebut
  3. simpan dalam stor
  4. check-up dr kolej
  5. balik........
  6. ..............................
(4-6 adalah perkara tambahan yang takde kaitan dengan mengemas)

tapi...... aku balik rumah pada 17hb November...lambat lagi tu.....masih ada ruang waktu utk buat kerja apa2 yang patut.... tapi kalau takat nak duk kolej tu, komponlah tak leh, sebab kena keluar dah... (13hb tarikh akhir)...

so balik umah pak cik di kelana Jaya dulu....pastu baru balik umah... (tak sabor nk jumpa family dan Wide Field...

.

Thursday, November 12, 2009

kalau itu yang terakhir...


final paper pada hari ni.... aku pun agak cuak jugak ni, maklumlah semua menda dah datang ke kepala... itu la ini la... nk kena kemas barang la.... itu sbnrnya bukan masalah aku....yang jadi masalah aku adalah exam semalam...serius, tak de idea aku nk study smpai hari ni... sbb tu la aku sempat update blog....

aku pun agak tak tau ape yang kuar exam hari ni... pening aku difikirkannya...lebih menambahkan kepeningan aku bile member2 aku suke tanya aku... jadi bertambah2 la pening aku... petang ni abis exam....rasa cam nk tido je...walaupun dah terlebih tido...

kalau itu yang terakhir bagi aku....aku tak kesah sangat..tpi masalahnya lepas exam ni kena balik ke UKM dihatiku lagi, utk menyiapkan tesis... tesis oh latihan ilmiah.... sampai seru ko buat ku begini.... (cabaran dan dugaan hidup kita sering datang, jadi tempuhilah dengan redha)

last thing to write is.....

SKSE3103 Sejarah Hubungan Luar Malaysia
Tips:
dari zmn Tunku hingga zmn Dr. M
cara jawab:
analisis, kritikal dan jangan kelentong!!!

Monday, November 9, 2009

Surprise kuasa 2....

Surprise lagi...

kalau baca entry yang lepas, [klik sini] surprise ini merujuk kepada tindakan penyarah yang memberi soalan exam yang menarik dan best...(soalan terlampau) hari ini... memg surprise kuasa dua la jawabnya...

apa yang surprise sangat hari ni?? emmm, exam memang keluar yang dijangka, yang aku target memg keluar, yg aku study memg keluar....tp masa nak jawab aku jadi tak de idea...tak de idea disebabkan soalan tu...(kot)... maklum lah terlebih surprise... penat aku fikirkan rupanya keluarnya soalan itu dengan cara lain... hampir 15mint aku termenung menanti idea2 baru sampai....

takpe2, lepas ni nak makan dan nak tido....tp nk kena study... ada 2 paper lagi... 2 je....


mesej dari kawan!
kalau tunggu...rasanya tak kan sampai...emmm..tak pe lah... nk tunggu jugak.. kacaukan nanti kate exam la, study la...



nota hujung:
skrg Hujan......tido pun sodap ni

:)

Sunday, November 8, 2009

3 perkara...

Sejak semalam, mood study takde... tgk bola, kalah....tengok nota...ngantuk... malam ni plak Chalsea vs Man U... lagi best... tapi aku tak leh tengok jugak... esok ada exam.. exam!!!


Berbalik kepada beberapa perkara yang nak dibincangkan...
1. Kelantan kalah
2. Gelagat penonton
3. Banjir di Kelantan dan Terengganu


1:
aku dah agak kelate akan kalah... kanape?? Krn pada sepak mula, sudah kelihatan riak wajah kekalahan...walaupun aku tak dapat g tengok di stadium tgk kat tv pon tahu....(komponan giler)

Kelate ilang punca (hilang semangat selepas gol pertama), tak de harapan, gol Indra Putra pada minit akhir (masa kecederaan) tak cukup untuk bangkitkan semangat kelate. Emmm. Kena cuba next year la...


2:
Apabila kalah, telah berlaku kerosakan di stadium, siap bakar2 lagi... emmm... susah nak kate... dari dulu lagi dah macam tu..
Main mercun...amalan biasa dalam mana2 bola sepak tanah air, nak buat macam mane, diorang dalam tu bosan menunggu, jadi main la mercun utk mengurangkan kebosanan (ye ker??)

Gelagat penonton ni, macam2 la... khususnya masa perlawanan akhir.... yang aku pelaiknya... Man U kalah Liga Juara2 pun tak bakar kerusi.... (piala yang berprestij tu, siap satu dunia lagi tengok!!!)


3:
Banjir di Kelantan dan Trg... kelate nampaknya makin teruk, kawasan hulu hujan lebat, pastu kawasan hilir dah start banjir...

Kelate :
bilangan mangsa banjir yang dipindahkan meningkat kepada 2,328....kawasan paling serius ialah Pasir Mas dengan 1,322 orang dipindahkan dan diikuti Tanah Merah (706), Machang (183), Kota Bharu (29), Bachok (61) dan Pasir Puteh (27).

Tranung:
tinggal 1,107 daripada 278 keluarga masih ditempatkan di 21 pusat pemindahan di daerah Besut, Dungun, Setiu dan Hulu Terengganu. (makin pulih)

jangan lupe, Kedah pun kena banjir jugak.... (update)
(gambar, rumah yang dihanyutkan bajir)

(sumber kosmo)


3 perkara yg sempat aku update...lepas ni aku nak update ape lagi??


petang2 lepak dlu...rehat minda

Saturday, November 7, 2009

Sate Kijang...

baru2 ni ada member aku... kawan satu tempat belajar, UKM tercinta ini... berYM dgn aku, dia nak belanje aku dan beberapa orang kawan lain lagi....belanje sate katenya... SATE...cam best je bunyinyer...
aku hanya bagitau dia, bahawa lepas exam la, lg best... jadi aku dan beberapa orang kawan lain dah setuju akan makan2 bersama... (macam open table la).. dah ada orang nk belanje makan, rezeki jangan di tolak... kalau kena sate arnab ke, sate kijang ke, sate rusa ke, sate ayam dan daging dah biasa...emm..best jugak tu...


sate...oh sate...


Sate kijang...
kijang ni sinonim dengan pasukan bola sepak kelate...malam ni kijang dah diratah menjadi sate oleh pasukan rusa N9.. nak buat macam mane, rezeki tahun ni tak de lagi untuk kijang, kena bersabar la... tapi aku lagi la, komponan aku nk bersorak riang... :(


sedikit berita:

Negeri Sembilan menjulang Piala Malaysia edisi ke-83 selepas menewaskan Kelantan 3-1 di Stadium Nasional Bukit Jalil.

jaringan Gol

N9
:
Shahurain Abu Samah N9 (separuh masa pertama)
Hairuddin Omar (separuh masa kedua)
Zaquan Adha Abdul Razak. (hehe, nama kasik same dgn nama aku)

Kelantan:
Indra Putra Mahayuddin (sepakan percuma) masa tambahan


apa pun tahniah kepada skuad N9 kerana berjaya merangkul Piala Malaysia


semangat nk study pun agak pudar, kelate tak dapat Julang Piala Malaysia thn nie....


nota kaki:
lepas tah ape yg akan berlaku kt stadium Bukit Jalil...tadi pun dah ada beberapa tempat dah rosak....

Nota waktu petang

Study....study jugak...

terasa nk g tengok bola final, kelate vs N9, tapi tadi hujan...tak dapat nk kuar awal... nampaknya terpaksalah abaikan aje tengok bola kat stadium... tgk dlm tv je lah.....

1st aku dpt masej, dari sepupuku yg kurindu selalu (ahaks)....

"nk g dop tgk bola mlm nie??"
aku reply.... "aku de exam la Isnin ni...nak kena study la...huhu",

tak de harapan aku nk g tengok bola malam ni... kalau g, barape banyak masa aku terbuang...nk tunggu komuter, bergelut dlm komuter, pastu tukar ke LRT pulak, bergelut lagi.... huh! jawabnya belum tgk bola dah gaduh nie... kemudian nk kena g jumpa spupu aku lagi...ish! banyak la pulak halangannya... tp STUDY??? mane nk letak?

aku tak jadi pergi... sedihnyer tak dapat bagi sokongan padu kepada pasukan KIJANG tapi tak pelah, tengok dlm tv la...insyaAllah... yang penting gomo kelate gomo!!!!




p/s: kalau aku pergi, tentu kena marah ngn member2 ni.... dah tu study terabai...

nota hujung: kelate buat yg terbaik!!!!

Banjir - membanjiri....

Sejak petang semalam, aku terdengar berita tentang banjir ini.. lepas balik dari exam, tetiba member aku hantar mesej.... “kampung kite banjir doh!!”
hah banjir?? Ish3... belum sampai masa dah banjir???...

Aku pun baca la paper... "Kelantan, Terengganu dilanda banjir".. banjir...... BESUT... kampung aku terlibatkah??

jumlah paling ramai dicatat di Besut iaitu 1,342 mangsa daripada 324 keluarga di 16 pusat pemindahan, di Hulu Terengganu (570 daripada 141 keluarga di 15 pusat pemindahan), di Setiu (294 daripada 143 keluarga di 11 pusat pemindahan) dan 475 daripada 105 keluarga masih berada di tujuh pusat pemindahan di Dungun”.

“Kedudukan paras air di Sungai Besut masih mencatat paras bahaya dengan bacaan di Jambatan Jerteh 9.81 meter melepasi paras bahaya 8.9 meter, bacaan di Kampung Langkap di Setiu (21.93 meter melepasi paras bahaya 21.5 meter) dan bacaan Sungai Setiu di Kampung Bukit (14.15 meter melepasi paras bahaya 12.0 meter).” bacaan ini diambil pada jam 9 pagi tadi.

(sumber: Kosmo)

Besut kucintai telah tenggelamkah?? setelah membaca berita, aku tau yang kawasan terkena banjir adalah kawasan Hulu Besut, di kawasan Hulu, kemungkinan besar empangan di kawasan tersebut melepaskan air bimbang tragedi lama berulang....

(mengikut peristiwa2 lepas).. agak pelik bagi aku adalah banjir ini datang terlebih awal...sepatutnya datangnya banjir ini pada penghujung bulan ini... tapi ini belum masuk tengah bulan dah ada banjir...(tuhan punya kuasa)...

Kalau hujan berterusan, kawasan kampung aku akan terlibat dengan banjir dalam masa 1-2hari selepas kawasan Hulu Besut, tapi dengarnya hujan dah reda...alhamdulillah...



Fathi Adha
Nak balik kampung!!!

Friday, November 6, 2009

Surprise....

entry ini tak perlu pun aku nak tulis sebenarnya... tapi sejak aku keluar dewan exam tadi (KTAMS), aku rasa hatiku telah bertukar.....tdi berserabut dengan kepayahan untuk jawab exam... tapi kini berserabut dengan apa tindakan lps nie... huh!..

permulaan yang baik "prof. surprise la soalan td"...prof hanya senyum, sambil mengulagi kata2 aku sebentar tadi...

keluar dewan... kulihat beberapa orang pelajar berada di ruangan meletak beg.. aku terdegar kuluhan dari pelajar2 di sekitar kawasan tersebut... dan bagi aku itu adalah perkara biasa melihat situasi tersebut...setiap kali exam pasti akan keluar perkara yang sama...


adakah aku juga sama??
tentunya tidak... ..aku keluar dengan muka yang mcm konfident boleh jawab (padahal dari dulu lagi result tak penah dekan).. so muka konfident ni penting utk org lihat bahawa kite sentiasa hebat...


kecewa...
soalan yang aku target keluar...yes!! keluar.....tapi aku tak nak jawab... soalan punya la susah.. nak bunuh diri ape jawab yang tu...so aku jawab pilihan yang lain... mengelakkan berlaku kebahayaan kepada diri sendiri..


melihat situasi, ramai kawan2 aku khasnya dari Fak Kejuruteraan dan FEP dah abis exam...tapi aku ni masih ada lagi 3 paper...huh! penat..


tak pe lah, ada hikmah disebalik kejadiaan, gud luck kawan2 yang ada exam sama macam aku atau yang tak abis exam lagi... :)




dilema nk g tengok bola esok...

Kelate
vs N9



exam lagi...3 paper

Thursday, November 5, 2009

study lagi...

baru nak layan study... esok dah exam...
study banyak lgi tak cover... huhu
akhirnya aku nk g study jugak...
tp sebelum g study, baca paper dulu....

Dunia.....Dunia... ish3, ada kisah2 yg tak patut berlaku la kt dunia skrang ni, tapi dah berlaku jugak, ini menandakan Kiamat sudah dekat.... anatara kisah2nya ialah binatang comel di anaiya KLIK SINI. bile aku baca berita lain pulak, kisah Kelate... wah soronok la orang kelate dapat Wang Ihsan kate PM secara TELUS... klik sini.

bergembiralah rakyat kelantan, syukur pada tuhan...


akhirnya aku pun nk g study.... tapi kat mane tempat yg bagus ekr??



Fathiadha
study menstudykan aku....

Wednesday, November 4, 2009

entry ini tak perlu di tulis....(5)

aku rasa nk update blog, tp macam tak de idea je sejak petang2 ni, bosan dgn study... huh, masuk tak masuk je study aku sejak 2-3 jam lps, entah ape masalahnya...

sejak pagi tadi, aku rasa nk update blog, masa tengah berkembangnya idea, tetiba jaring buat2 hal plak, huh!, memg tak suka la...

dalam fikiran aku masa kini, masih memikirkan situasi yang akan datang, yang paling teruk.... paper next coming (jumaat) paper yg buat aku sakit kepala.



Bile petang menjelma


bile petang menjelma, aku rasa macam dah tak masuk nak study, maklumlah study dr awal pagi sampai tgh hari, makan, rehat, pastu kalau dah masuk petang cm nie, aku suke buat menda2 yang tak perlu banyak pk... cth edit2 gmbr, tgk video, tgk movie, maklumlah...(tak leh study punya pasal)... rahat2 di waktu petang, keluar bilik, amek angin petang.....

emmm..

apa yang korang buat akan kalau tak leh study??

tido (jawapan standart) hehe...


Fathiadha
study di waktu petang??

Tuesday, November 3, 2009

entry ini tak perlu di tulis....(4)

sejak 2-3 post yg lps, dlm blog Sizuka beliau suka menceritakan tentang orang ke 3. tetiba aku teringin jugak menulis sikit tentang orang ke 3. emmm.. orang ke 3 that mean org yg muncul antara org yg berdua... mcm tu la lbh kurangnya..


sejak 2 hari lepas, aku dapat panggilan dari seorang kawan masa sekolah sama2. beliau mengajak aku keluar KL, wah, musim exam pon nk ajak aku kuar ker??? memandangkan beliau ni kawan sebangku sekolah, jadi teringin jugak aku nk kuar ngn dia sama, mane la tau boleh2 bual bicara kisah2 terlatest antara kami.

jadi aku pun try la nk kuar ngn dia, tp masa tu aku masih ada kerja yg belum siap lagi....emmm siapkan kerja dulu.. dlm proses aku menyiapkan kerja, aku bertanya kpdnya....tujuan utama dia kuar ke KL pada esk (isnin), bila aku dapat tau jawapan sebanar......aku sangat marah!!! huh!



tujuan Utamanya bukan nk jumpa aku selaku kwnnya, tp semata-mata nk jumpa seorang pempuan yg aku kenal jugak la...jadi bila aku dgr kisah tu, aku pun kate kat diri aku "buat ape aku kuar ngn dia, event dpt jumpa sekejap, tp nanti aku akan ditinggalkan bagaikan tunggul kayu hidup" aku tak suke...tak suke...tak suke...

jadi ekkrrr... tak perlu aku g n jadi org ketiga kpd "persahabtan" mereka.. oleh itu, aku tak jadi keluar semalam, dah tu tak jadi g mane2 pun.... benci dan tak suke pada situasi tersebut. ! baik study kat bilik, lg best... (ye ker), tolong setuju ekr....

jadi bile berdua itu, maka ada pihak ke 3, dan pihak ketiga itu adalah aku??? huh!, tak leh pakai..



berbalik kepada cerita org ke3... aku tetiba didatangi kembali oleh kawan lama, rakan sekelas dlu, yg pada zaman2 jahiliah dulu, aku hampir2 terjebak dengan cinta bodoh... aku dulu minat kat sorang budak pmpuan ni, pastu tak de jodoh.... tak jadi kaple... skrg dia dah bertunang ngn sorang mamat dr mane tah (melaka rasanya)....

yg kisahnya, sejak kebelakangan ini, dia sering muncul...muncul dlm YM aku.. apa yg aku tau, dia masih lagi berhubung dgn aku, sedangkan dah nak kawen.... aiii, susah jugak ada kawan mcm ni... yg aku risau, aku akan jdi org ke 3 dlm perhubungan mereka...walaupun aku layannya acuh tak acuh...tp kalau aku tak layan dlm YM hari ni... esk lusa dia masuk lg... pastu ada lg...
~dilemma aku dibuatnya~


Fathi adha
~agaga~

Sunday, November 1, 2009

November....

November dah datang....

Oktober dah pergi...

makna nya dlm bulan ni aku ada exam sampai 12hb, pastu papernya subjek yg susah2kan kepala... entah macam mane nak hadapi paper ni.. aiii...

nampaknya kena study la plak lps nie...



apa yang anda akan buat pada bulan ini???



Fathi adha
November :

Saturday, October 31, 2009

kisah 2 jam (bhg. 2)

utk cukupkan 2 jam... aku sambung lagi citer ni... pd next entry...


selepas jenuh mencari buku2 di PTSL, aku pun pusing2 la ke kawasan rak dan meja2 lain... melihat-lihat jika ada orang yg ku kenal... tp tak jugak jumpa orang yg ku kenal... emmm, maybe diaorang study kat bilik kot..

so aku pun tak de buat ape, jadi aku pun mula la mengorak langkah utk pulang...tak de member, tak de kerja..jadi aku pun kuarlah...

lpas kuar dr ptsl, aku tgk la dak2 couple...ber"couple" tak kira tempat... minggu study pun bertemankan study... bagus2 ada semangat lebih... tp bila aku tengok masyarakat student yg couple, aku mula fikir... adakah ini adat atau kebiasaan masyarakat kampus?? tahukah mak bapak diorang tentang hal ini... emmm.. betul la kata Sizuka dan juga dlm blog Ain tentang hal ini...masyarakat kampus yg suke couple...

tetiba aku teringat plak blog Ain bicara yg byk citer tentang couple masa study (tp ayatnya lebih manis, cinta sebelum kahwin).. (try la baca dlm blog diorang ni, aku pun dah terlupa part mane).

masa jalan2 keluar nampak la beberapa pasangan yg sedang ber"study" di suatu sudut...sudut yg agak pelik utk aku...krn tersorok lg terlindung... ish3..
masa tu aku tengok lg couple di satu tempat..tempat lebih terbuka..dekat parking kereta.. masa diorang duduk di kereta itu, tetiba salah sorangnya dari mereka "tersentuh" kereta tesebut sehingga dgr la alarm kereta tu.. aku tgk smbil gelak2 sopan...


masa aku smpai blik, dah dekat kol 10, maknanya aku dah abiskan 2 jam di ptsl...


Fathi Adha
malas nk masukkan gambar...

Kisah 2 Jam

Bermula jam 8 malam, aku bersiap2 nk ke PTSL... pada jam 8.30 malam, iaitu selepas solat Insya' aku terus g ke PTSL, kononnya nak pinjam buku je... (berlagak nk study, tp tak jugak study), perangai lama menusuk kembali...

pastu tu aku sempat la cari buku... call number JX........ tah ape lah, lupe pulak... cari-punya cari... tak jugak jumpa... tp cari jugak... pastu jumpa la buku lain.. tp dlm senarai lg la... kira ok jugak la... pastu dengan selambe g ke rak yang lagi satu... utk cari buku lain pulak... akhirnya jumpa jugak 2-3 bijik.. tp semuanya tak de kaitan ngn exam yg terdekat..(macam sengal lak), oleh itu (ayat skema) aku pun belek2 la buku kt rak....tiba-tiba...


datang 2 org pempuan, mara ke arah aku.. di tangannya terdapat sebuah buku "TITAS" lantas bertanya kepadaku


"dik, macam mana nk cari buku ni??? di tunjukkan aku call numbernya ds 2.... (tah ler, aku lupe la pulak).. lame aku tgk, aku cakap ler, "cik cari nelah sana, maybe ada... tgk baik2... pastu dia tanya lagi... kalau yg ni???

"eemmmm, yg ni pun sama...eh, jap...yg ni ada di KAT, itu tak leh pinjam bawa kuar, kena rujuk sana je" ...

dia bertanya kembali "iye??" hanya aku angguk je... (ye la)


dia kata "time kasih"



pastu aku pun tgk lah kelibatnya mencari buku.... jauh di sudut hati aku pk...

...........................
...................
............
.....
.

emmm... adik?? aku masih mudakah?? atau awek muda?? (haha)


*****************************************************

pastu dgr la PTSL kate nk tutup lg 1/2 jam... aku pun kuar la...


utk cukupkan 2 jam... aku sambung lagi citer ni... pd next entry...



******
lps pulang dr ptsl, aku tgk ............


Fathi Adha
entry ini akan bersambung....

Friday, October 30, 2009

Merepek di waktu malam

Salam Alik....

apa sebenarnya aku nk tulis dlm blog aku nie?? macam tak de kerja je... huhu, sejak aku habiskan exam petang tadi, hati aku cukup susah nk kate tenang?? tak jugak... nk kate susah hati ... tak jugak.. pendek kate exam tadi cukup mencabar la, dengan masa yang tak cukup dan byk point yg tak leh aku masukkan...

yang aku paling tidak tahan masa exam tadi, aku tak tahan sejuk, dewan tu, Hanya Tuhan saja yang tahu bertapa sejukkya KTAMS, fuh!!! menggigil dan terketar2 aku di buatnya... dengan adanya saki-baki sakit yang lalu, aku meneruskan perjuangan tadi, walaupun kesejukan...itu bukan halangan... (masa tu tulisan dah macam skala Richter).

esok aku tak de exam, hajatnya nak rehat jap, nak study utk next paper......Asia Berat..




Fathi adha
esok nak sambung study

Tuesday, October 27, 2009

Exam hari ini...

exam...oh exam...

sejak semalam aku rasa macam tak beberapa sihat, entah la, mybe terasa nk exam kot....tapi itu ayat untuk sedapkan hati je... yang sebenarnya aku rasa macam tak dapat study...entah kenapa.. mybe semangat tak masuk lagi kot... dah ler 1st paper tadi... pening nk siapkan semuanya... jawabje sekadar mampu... (mengharapkan A, tp usaha macam takde..)..

Fikir2 balik, mungkin la aku masih ada benda yang belum diselesaikan...tapi apa?? mungkin la tak cukup rehat....emm.. nak rehat banyak2 la petang nie...

nk kuar jalan2 tak de masa...
nk makan banyak2 tak de duit...
nak ape lagi???


emmm... nk rehatkan diri la dulu...



Fathi Adha
~pening selepas jawab exam~

exam datang lagi

exam....tiba kembali

hari ini adalah 1st paper utk aku exam...wah... "aku teruja" teruja sebab tak tau nk baca ape utk exam ni... aku jugak teruja sbb ini adalah subjek yg bt aku pening kepala... wah... mcm mane nie...

nak tawakal, nanti salah konsep plak, so kena study dulu, apa2 pun study itu penting...baca sikit2.. kawasan lembah Genges akan masuk jugak, yang lain2 aku tak dapat buat ape lagi... cuma mengharapkan semangat sahaja...

semoga berjaya wahai kawan2...



Fathi Adha
Study menstudykan aku

Monday, October 26, 2009

Selamat Maju Jaya

Malam Tiga Likur UKM....

wah...meriah bunyi nama tu... UKM dipenuhi cahaya...cahaya lampu bilik yang menyaksikan pelajar2 sedang mengulangkaji pelajaran...begitu juga aku dan beberapa orang kawan... sedang menjalankan kegiatan "menstudykan diri" mengapalah exam itu diwujudkan?? kalau lah lecture zaman2 dahulu diorang "mencipta" exam kerana nak mengenalpasti sejauhmanakah kefahaman studentnya dalam bidang pengajarannya...tetapi lecture sekarang, tak tau la...

bagi yang ada exam (tak kira la sapa anda, sama ada anda student UKM atau sape2 yang ada exam esok, lusa dan hari2 seterusnya diucapkan selamat maju jaya. selamat menempuhi exam...



Jom study kawan2...


Selamat Maju Jaya
daripada Fathi Adha



Fathi Adha
esok ada exam di Dectar, wow...

Sunday, October 25, 2009

Malam Menifestasi Seni UKM 2009

tadi aku berkesempatan utk menghadiri malam menifestasi seni UKM 2009, semua yg terlibat dalam festival tersebut adalah pelajar ko-k kesenian dan kebudayaan atau yang bernaung dibawah Pusat Kebudayaan UKM...

aku sampai agak lewat, jadi banyak jugak la yang tak sempat aku nengok spt nasyid, Anglung, dan apa2 yang pada waktu awal... tp still rasa meriah hehe...
seni foto???

waw...meriah..


Fathi Adha
bosan kalau asyik mengadap buku...

Saturday, October 24, 2009

bila waktu study...

apa yang anda buat bila time nk exam?? study adalah jawapan yg paling utama... tp bagaimana bentuk study itu tidak diungkapkan dgn jelas...

"Fathi ko dah study banyak ke??" soalan yg simple tp cukup membuatkan aku tersedap... ish.. susah nk cakap.. byk ke sikit... (subjektif2)..
banyak tu banyak mane?? sikit tu sikit mane?? ini bukan air utk sukat, bukan nasik, bukan keju... tp ini adalah tentang nilai ilmu....

ilmu itu luas sifatnya... mungkin ada org study skit...tp dia faham dalam (luas).. ada org study bagai nak rak (pulung habis-habisan) tp melekatnya ilmu tak jugak...

kalau bicara Ilmu...ilmu itu luas, bukan nk bawak masuk exam je ilmu tu...ilmu utk diguna di waktu dan hari ini atau akan datang... ilmu itu yg akan memartabatkan seseorang... ilmu ni tak kan habis kalau nk kaji, kalau nk belajar lagi la tak cukup... ilmu ni luas, seluas lautan... mungkin lebih lagi...seluas angkasa (tiada penghujung).

berbalik pada soal study... aku nk study...tp aku nk ada suasana study...suasana sesama kite yg duk mencari keilmuan... rajin menstudykan diri... tapi..susah la.. bile study by group...jd borak2 pulak (dah biasa), bila study sorang2...cepat sgt terlentoknya... ish...susahnya nk study nie... betul jugak kate Abg Lan, Penyelia Silat Cekak Hanafi UKM, "kita nk buat benda baik ni susah, setan akan kacau kita, setan akan tarik kita supaya jangan ke arah kebaikan" kata2 itu masih aku ingat...walaupun dah lama dia bagi tau...

semalam aku YM ngn Amirul (member dr FEP), aku tanya la, "stady ke stado??" dia jawab 2-2 sekali... maka fahamlah aku bahawa sewaktu buka buku nk study, maka mengantok mula sampai...huh..dugaan tu...

akhirnya aku amek kesimpulan mudah, nk study...study betol2..jgn buke YM, Blog, Skype, FB, FS, MS, Tagged, twitter dan sebagainya (yg seangkatan dgnnya). tp persoalannya bolehkah aku lakukan??? so?? tegaskan diri...



akhirnya aku menstudykan diri bukan di dlm bilikku...

Fathi Adha
bila time exam..

Friday, October 23, 2009

selesai sebuah perjuangan 1

perjuangan dalam silat Cekak Hanafi telah aku laksanakan pada beberapa jam td... itu adalah perjuangan peringkat awal sebelum pergi ke peringkat seterusnya pada sem depan. untuk sem ni, aku kira dah boleh rehat cikit, cuma tinggal perkara2 berbangkit yang belum selesai lagi.

kesempatan yang ada ini, aku nk ucapkan selamat maju jaya kepada semua Pelajar Koke silat Cekak Hanafi utk exam akan datang dan juga atas kesudiaan dan pergorbanan kamu semua menjayakannya. (aku hanya part off kamu semua).

sepanjang aku bersama silat Cekak, aku tak pernah mengira berapa banyak aku sumbangkan apa2 kepada Silat Cekak, yang aku kira sekiranya sesuatu itu tidak berjaya atau aku tidak puas hati... mudah citernya kalau aku buat sesuatu itu berjaya (dgn sokongan kawan2) so aku puas hati.... kalua sesuatu itu aku buat dan berlaku masalah...maka perlulah mencari kembali punca kejadian tersebut.

Setakat yang persembahan tadi, aku cukup berpuas hati...walaupun ada sikit2 kesilapan, (aku buat2 pejam mata)... mane ada org yg perfect, so biasalah tu...mesti ada silap sikit2 tu...

yang baik itu perlulah kita hargai, yang kurang baik itu, kita kena tahu bahawa itu satu kelehamahan dan perlu diperbaiki utk kejayaan.


Semoga berjaya wahai kawan utk sesi akan datang,....















Fathi Adha
~penat tp gembira~

Wednesday, October 21, 2009

Bile Ikan berbicara

sudah sekian lama aku tidak ke KTHO, dulu2 selalu jugak aku ke sana, ada "orang la katakan", skrg ni mcm tak de kepentingan je nak g ke sana... so aku tak pergi ler...

salah satu tarikan di KTHO adalah ikan2 dalam akuariumnya... pasti ikan2 tersebut akan berbicara... wow, boleh ke?? (sesama ikan mesti boleh kan??)


dalam posting yang lepas, bile ikan berbicara.... yang telah ditulis pd Mac 2009,

kali ini kisahnya len sikit...


seperti biasa, aku akan ke KTHO berdua, kali ini aku pergi dgn Azani, kawan, sahabat dan jiran masa KIY dulu... aku ke sana utk makan2 dan juga menemani Azani utk jumpa kawannya...

semasa di sana, aku berborak ngn kawannya mengenai program yg telah dijalankan dan perancangan program pada hari ni.. namun gagal dilaksanakan pada hari ini, kerana ada masalah tak setel...... jadi aku agak terkilan tidak dapat menjalankan aktiviti sosial tersebut.... lebih teruk lagi aku terkena perkataan (ayat manis darinya) yang menyebabkan aku memikirkan kembali....

"apakah benar tindakan aku ini???" lantas aku pergi ke arah akuarium yg ada ikan2 di (jauh drpd mereka... sambil2 itu aku tengok ikan2 tersebut... nak cakap2 ngn ikan....tp ikan hanya boleh dengar je, kalau ikan cakap aku bukan paham....huhu..

so aku duduk ler mengadap ikan tersebut sehingga aku lihat kelibatnya dah tak de, barulah aku balik...



tak pe lah, ikan berbicara, aku hanya melihat...



Fathi Adha
not enough to think....

Hari bersama pelajar Sejarah UKM

Salam Satu Malaysia

Hari ini (selasa) aku ada kelas ganti di DK3F301 dari jam 8.00 - 12.00 tgh hari (dua kelas berturusan)... selepas kelas ganti tersebut, adalah sikit majlis makan2 dan menjamu selera bersama lecture2 kami... seronok dan gembira la aku pada hari tu... apa yg utamanya, aku dapat makan dengan kenyang (walaupun tak puas hati) dan



ini antara gambar yang sempat dirakam bersama dengan lecture kami semua...apa yang hendak aku perkatakan ialah semangat (sanggup berpadu tenaga) utk turun ke majlis pada hari tersebut.. aku rasa sungguh bertuah dikurniakan kawan2 sebaik mereka,

Majlis tersebut merupakan majlis bersama rakan siswa-siswi junior sejarah tahun 1, UKM...memang meriah la tgk rakan2 sejarah ni...bertambah semangat lagi bila bersama...


gambar2 ini adalah yang sempat di rakam dgn menggunakan kamera pinjam dari kawan aku (bila la aku nk hantar nie).....

tapi sebelum aku hantar kamera ni, baik aku amek gambar puas2 baru la lepas ni tak de rasa tentionnya....hehe..

aku akan cuba uploadkan gambar2 tersebut ke dalam email kawan2 yang lain dan juga ke dlm blog ini... so sape nak gambar sila amek, atau boleh mintak (dgn syarat bg email la)























Fathi adha
kalau ada lebihan waktu, aku nk jumpa korang lagi...

Blog-GempaQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails