Dato' SOAR:

"kejayaan itu bukannya bermula ketika kita berada di puncak"

Petua Kejayaan


"buat lah yg terbaik, sesungguhnya usaha itulah yang melambangkan kejayaan"

Buat Teman....

Sesungguhnya sebaik2 teman itu adalah teman yg sering mengingatkn. Samada di dlm sukar mahupun senang. Teman yg terbaik juga adalah teman yg sentiasa mentarbiahkan diri & sahabatnya kpd Allah.


Wahai sahabat, ssungguhnya diri ini hanyalah insan yg lemah. Ingatkanlah daku tikaku leka. Tenangkanlahku tika aku bersedih. Pujuklah daku tika ku hampir berputus asa dengan tarbiah2 & janji2 syurga Allah agar kita dapat bersama menuju ke syurgaNYA. Amin.."

Friday, December 24, 2010

semalam dan hari ini...

Kalau semalam ceritanya lain, hari ini ceritanya lain…..

Semalam aku hmpir tidak dapat bersabar dgn segelintir manusia…hari ini aku tidak dapat bersabar dengan manusia

Semalam aku spend time melayani segelintir manusia…hari ini aku melayani perasaan diri aku…

Semalam aku lepak kedai mamak, hari ini aku lepak dpn leptop...

Semalam aku tido lewat…hari ini aku bangun lewat…

Semalam aku gembira…hari ini tataw lagi… hehe

Semalam dan hari ini tak mungkin sama…

Eh, kejap…mane pergi marah aku tadi?

tak pe biarkan ia pergi....



ku tahu kau tahu....

salam kembali

latest entry aku hari tu, berkenaan dengan smpai bile?. semalam aku dapat taw, smpai bile...iaitu jawapan kepada persoalan aku dalam entry yang lepas...tapi timbul pula soklan kedua aku..

KE MANA?

jd kesimpulannya, aku berkemungkinan besar akn berada di Rawang ini smpai hujung bulan ni. pada tahun baru ni, aku akan di transfer ke salah satu kawasan baru...aku tidak tahu di mana...

in shortlisted location

1. Sentul
2. Kepong
3. Selayang
atau
4. kekal di Rawang


ku tak bisa memilih...kerana boss yg akan tentukan...

Tuesday, December 21, 2010

hikmat kesulitan

Hikmah Kesulitan

Daripada tenggelam dengan kesedihan akibat kesulitan, mengapa kita tidak berusaha mengambil hikmah dengan cara berprasangka baik kepada Allah SWT. Mungkin dengan datangnya kesulitan kepada kita, agar kita:

1. memiliki hati yang lebih kuat, sebab kesulitan menguatkan hati kita
2. sadar dengan segala kekurangan dan kesalahan sehingga kita bertaubat dan dosa kita diampuni.
3. bebas dari rasa 'ujub, kesulitan adalah sebagai teguran karena kita merasa hebat dan merasa pintar.
4. tidak lalai, sudah nyata kesulitan ada dihadapan kita
5. lebih banyak mengingat Allah SWT
6. lebih bersabar, karena mungkin saja kesulitan ini adalah latihan bersabar

apa pun yg ada pd diri kita, berbaik sangkalah kepada Allah SWT, bahwa itu semua yang terbaik untuk kita. Sesuatu yang kita suka atau kita benci semuanya tidak lain nikmat sekaligus ujian. Terimalah apa yang ada pada diri kita. Jangan membenci apa yang terjadi pada diri kita, krn blh jadi semua itu adalah yang terbaik untuk kita. Insyaallah.
"berbuat baiklah seperti Allah berbuat baik kepada dirimu..."
Jika kita menerimanya dengan lapang dada, hidup akan lebih bersemangat dalam mengejar prestasi, kerana tidak ada lagi kata "gagal" di dalam kamus hidup.
Hidup akan lebih tenang dengan segala kekurangan yang ada di dalam diri. Tidak ada kekhawatiran, begitu bebas, semuanya diserahkan kepada Allah untuk memberikan yang terbaik bagi dirinya. = )

"Ya ALLAH, Panjangkanlah umur sahabat2ku, Kurniakanlah kesihatan yang baik pada mrka, Terangilah hatinya dengan 'nur' pancaran iman, Tetapkanlah hati mrk, Perluaskanlah rezeki mrk, Dekatkanlah hatinya kepada kebaikan Jauhkanlah hati mrk daripada kejahatan Tunaikanlah segala hajat baik mrk hajat dalam agama, dunia dan akhirat." amin
entry ini aku lupa mane aku dapat...apepun thanks la kepada sape yg menulisnya...:)

sampai bila?

salam kembali.....

rasa2 lorang la, brape lama aku tidak update blog? aku rasa....lama sangat...bersawang-sawang blog aku nih...nasib baek la otak aku masih okey dan tidak bersawang macam blog aku ni...kalau tidak, naya jawabnya.

menyusuri sejarah idup aku, (cheewah, men ayat skema), sejak aku kerja sampai ke hari ini, boleh dikatakan everyday learn new thing. al-maklumlah kerja aku jumpa orang, kalau tak jumpa orang pun...jumpa jugak..hehe.

aku baru sahaja berpindah ke Rawang, juga atas urusan kerja, hmmm.. kat sini okey la..ada keindahan bandar walaupun agar sukar bagiku untuk menyesuaikan diri di sini. agak2nya berapa lama lagi aku akan berada di sini...ikutkan aku, eh salah...ikutkan kata bos aku, aku akan berada di sini selama 2 minggu...dan ikutkan jadual aku, smpai krismas ni, dah masuk minggu ke 3 aku di sini. smpai bile agaknya aku akan berada di sini...Rawang ni agak jauhla...

seingat aku, ada la jugak member aku yang stay kat Rawang, tp sampai hari ni aku tak pernah jumpa, hmmm barang kali mereka sibuk kot. tak pe lah... :)

sampai bile la boss aku nk aku tinggal kat sini? jawab la boss...baju sayer dalam beg tak terkeluar lagi, hmmmm....boss ni...selalu bt cm ni kat sayer...sampai ati bos...

agenda luahan perasaan....

Thursday, November 11, 2010

"Dine In"

salam...

selamat kembali menatap blog ku ini, alhamdulillah, aku menulis kembali pada hari ini... andainya aku berjaya menulis itu, tandanya aku dah sihat la, eh jap...tapi....bile aku sakit ekr? huh! aku sakit ekoran perubahan cuaca yg tidak berjaya aku seimbangkan dengan diri aku, itu je...jadi sikit2 batuk, deman 2-3 hari, tapi still okey lagi..hmmm..

aku nak sampaikan massage dine ini, bukannnya merujuk pada aktiviti makan di restaurant atau mane2 kedai, tapi kisahnya bermula apabila td aku mendengar briefing daripda Marketing Department, memang ada unsur kelakar. beliau (presenter) nak menyatakan bahawa "dine in @ eat in" dengan menyatakan dengan perkataan "makan dalam"

dengan istilah ini, aku jadikan tajuk entry aku, ahha.. aku baru sahaja selesai makan di sebuah kedai, aku bersama abang dan adik, order banyak2 makanan dengan setiap orang order 2 gelas air, namun..bile sampai air, aku punya takde, jadi aku proceed dengan air yg lagi satu (air suam), kemudian aku bgtaw order taker itu, bahawa air aku tak sampai lagi...tunggu smpai abis makan, juga tak sampai..

si adik berkata, "huh!, "dine in" ekr? sambil dia memandang aku, ku paham istilahnya, makan dalam... ku hanya jawab, touching je, dah 2 kali kot bg taw...

Dine in, merujuk pada ape yg berlaku, aku sehari dua ni, agak tidak tenteram, aku seperti cepat emosi, dan kalah pada keadaan, hmmm,,,kat kedai tadi pun dah "dine in", ini plak...aduh...apakah ujian untuk aku ini...

dah la ari ni, aku jadi bahan je kat opis, rasa macam nak ketuk2 je org yg anaiya aku, haaa, cukup la aku touching sorang2... huahaha..

akhir kalam, dine in aku esk kat Pizza Hut Genting Kelang, sape nak join, cepat angkat kaki and cari aku, aku belanje...hehe..

oh, itu tandanya tak nak kan...okey..


alhamdulillah semuanya dah kembali normal... tada dine in lagi...

Friday, November 5, 2010

Balik Kampung

Salam kembali...

kembali ke rumah....merupakan perkara yg paling diinginkan..ehhe.. rindu kot, dah berkurung tak balik kg.. emmmm, sebulan lebih...

emmm... bile aku fikir balik, masa aku study dlu, aku jarang sangat balik kg, al-maklumlah, tak de duit, walaupun ada cuti....skrg dah kerja, ada duit....tp tak de cuti...emmm saling tak melengkapi.. tapi best gak balik jrg2 ni, leh makan best2 gitu...smpai tak larat nk buat kerja..ehhe...


ape yg menarik duk kg? hampir tak de, ehhe...tipu...banyak..walaupun tak semua adik2 ada kat kg, emm tapi sudah cukup dan memadai boleh jumpa mereka...meriah jap.

next, malam ni jugak (5hb Nov) aku balik KL, esk nya kena g ke cheras, kena bt kerja kat sana...mcm best kerja travel ni...haha. dalam hati cukup menyampah...heeee..

nanti kite jumpa len kali ekr...cian dy ni..


last but not least, balik kg tak dapat jumpa kawan2 lgi...tape2, nanti kite jumpa di lain tahun ekr.. hehe..

p/s: risaw gak kalaw terbelaku banjir malam ni...emmm, ari tu kmpung kt area hulu besut dah kena banjir..harap2 tak berlaku bnjir kat umah aku tahun ni...

sekian...

Friday, October 29, 2010

hidup sederhana

salam kembali...

sekian lama tak update blog aku ni.. hari tu aku tgh sonok update blog, tetiba pakcik yg jaga cc ni tutup aku punya line...terus padam...sengal...aku dah boikot cc dy...aku tak peduli sape dia tu, sape kaco mood aku tgh buat kerja..hehe

emmm...eceli esk aku kena tranfer jauh ckit dari tmpat biasa aku...eh, kerja pun kena transfer gak ker? kira ok la kena transfer sekejap, kalau kena terminate ? emmm,,, ilang la punca rezeki kan... takat kena transfer tu, normal la...leh aku tingkatkan kefahaman aku tang apa yg aku sedang pelajari skrg ni... bak kata en. tahir... Hidup kita ni ada satu pembelajaran...belajar dari apa pun.....

tetiba teringat plak, aku banyak cedok ilmu dari staf aku...staff aku, yg cumil, hensem, baik, luhur, jujur pasti akn ajar aku...hehe, dan yg bestnya klu kite mintak tunjuk ajar...mereka mengajar tanpa minta di bayar...emm

hidup sederhana?

aku dah kerja...emm next leave aku nak balik kg, jumpa umi dan ayah...adik2 abg, kakak, rindu semua.. kawan2 aku...juga aku rindu mereka, dah lama tak jumpa. g bangi jumpa ngn sorang dua je... kat sini pun ada kawan...tp masih rindu kawan2 yg dulu2.. hehe

hidup sederhana je, makan janji cukup, tepon mesti cas batery kalau tak, nanti ada orang yg risaw, hee, risau tu tanda sayang kan? ehhe.


p/s: aku sejak sekian hari ni asyik batuk je, itu tanda tak sihat...emm..

sekian...

Friday, October 22, 2010

Housemate oh housemate

salam kembali

dah berkurun rasanya tak taip entry baru... akhirnya ku tulis lagi. kali ni kisah tentang housemate. minggu ni, dapat housemate baru, macam2 perangai ada...sungguh tak ku sangka...bertahan dan bersabar sehingga aku naik marah...kalu aku marahkan...setakat ni aku dapat kawal, mane la taw kalu aku tak dapat kawal...nasib malang la budak2 itu... hua-haha..ganas plak aku ni...

eh, salah...aku ni kan baik, bukan jenis macam tu. jenis aku kumpul bukti, cakap (warning) tapi kalu tak reti jugak, hmmmm...lebih batter rendam dalam kolam selama 13jam lagi bagus.

ikutkan hati aku, aku nk je pukul2, ketuk2....tp kawan aku kate..."ape kata kita warning dulu, itu lagi bagus"...

baek lah... aku bersyukur dapat housemate baru, banyak menguji keimanan dan kesabaran aku, smpai masa nanti, nasib kamu yg suka menyusahkan orang lain, pastinya akan dapat pembalasan sepertimana kau telah buat pada diriku dan kawan2 ku. Allah maha adil lagi saksama...


bak kate Prof. Madya Khazin Tamrin (lecture Sejarah UKM), "hidup kite ni...eeerrr.., janganlah menyusahkan orang lain"


hidup positif... kejarlah dunia Kerana Allah, nascaya kamu akan mendapat balasan setimpal dengan apa yg kamu lakukan..

sekian...

Tuesday, October 12, 2010

perlukah kuasa di tayangkan?

salam kembali..

hari ni tetiba terasa nk menulis lagi. topik yang aku utarakan,

kenapa perlu tunjukkan kuasa yg ada pada diri (yg luar biasa), cukup lah sekadar yg terlihat.


mengapa? ku tulis topik ini? aku ingat pesanan seorang pd kami sewaktu kami ingin menaiki pentas untuk satu persembahan...

"ingat, kite buat ni bukan untuk menunjuk yg kite terrer, hebat, bagus, etc.... kalau niat kite nk tunjukkan diri, nanti Allah akan TUNJUKKAN diri kita"

dalam kes ni, "TUNJUKKAN diri kita" di nyatakan sebagai diri kita di pamerkan pd sesuatu yg di luar dugaan kita.. cth, di tunjukkan di depan ramai kite terjatuh (atas pentas hebat, kt atas floor, jd tak hebat? ape citer?) itu contoh di tunjukkan diri kita...ada byk lagi... jadi...lakukan seikhlas mungkin kerana Allah dan RasulNya...

mengapa pula di nyatakan sebagai "cukuplah sekadar yg terlihat?" kerana yg terlihat itu sudah di ketahui orang, sukar utk ditutup atau di sorokkan, tapi jgn la selalu menunjuk-nunjuk..kerana tak de gunanya.

aku punya sikap hmpir sebegitu, suka menunjukkan apa yg ada...tp..bile aku fikirkan apa yg di nyatakan oleh seorang kawan dan juga sahabat ini, aku mula memikirkan ada benarnya juga.


itulah hakikat, jika kita buat sesuatu kerana Allah dan Rasulnya..maka akan beroleh keberkatan...tp, jangan la sampai buat kerja jahat (terkutuk) juga kerana Allah, kerana Allah murka pada orang yg melakukan kemungkaran...



begitu juga dengan kerja...kerja yg kite usahakan, kalau menimbulkan kemungkaran Allah, maka shubahah dan perlu tinggalkan segera.. in my right?

sekadar sebuah perkongsian...

enjoy for reading post!

entry pertama selepas raya

salam buat pembaca kalian.

sesudah sekian lama blog aku kesunyian daripada di update. bukan aku tak mau update, tp setiap kali datang idea, aku tak de online...setiap kali online tak datang idea. sejak lepas raya, aku kan makin bz, dengan kerja yg tak menentu, kejap pagi, petang, malam, kerja larut malam belum mula lagi..ahha..

sejak start bekerja, ni lah kali pertama aku menyatakan yg aku dah mulakan kerja. bidang kerja aku, biasa je, tp memerlukan kesabaran yg tinggi dan juga keyakinan juga kena tinggi. kalau tidak nasib la.

hari tu sempat ke career fair, di mid valley, emmm...searching a new job with new salary with new place and new life. aku bekerja, sekarang ni...tapi seperti "tiada life" membosankan, dah la dapat plak T.O yang follow prosedur...sakit kot...nak mintak cuti pun payah...itu dan ini pun payah...susah betol. itu pasal aku try usha2 kerja baru, mane la taw, ada rezeki baek...boleh la tukar kerja, kn.

aku kerja working shift, agak penat skit, masuk pagi balik petang, masuk petang balik malam...bosan pun ada jugak kerja mcm gitu, klu shift malam, penat skit, balik tido...pagi tido

disebabkan aku kerja under training, aku kena g HQ utk balajar teori...satu perkara paling malas adalah membuka buku baru...yg berlainan dengan apa yg aku belajar dulu...bosan kot. klu kerja di HQ, nasib la, nisbah aku bekerja dengan melangok (tgk tb, men2, lepak dsb) adalah seperti 1:1, kalau tidak...mesti hampir kpd tahap tersebut. mane tidaknya, kuar jam 7 pagi..(kekadang 7.15-7.30 pagi) balik kul 6.00-6.30 petang (hampir 12 jam working)... bosan kot, kerja KL ni..asyik tersangkut dlm trafic jam setiap hari.. kecuali ari Ahad.. klu dpt kerja kt HQ pd hari Ahad, aku suka...sbb boleh guling2, baring2 atas jalan raya...senang dan lenangnya...haha..


sudah banyak aku menulis, tetiba rasa malas plak nk teruskan tulisan ku ini... rasanya dah cukup buat sementara waktu...emmm.. should aku buat entry baru lepas ni plak... aku tetap rindukan dunia blog...kerana di sini ku curahkan ilmu dan pengalaman juga perkongsian hidupku...yg serba sedikit...

sekian buat bualan seketika... bertemu lagi dalam post yang akan datang...

Thursday, September 9, 2010

Salam Aidilfitri




selamat hari raya aidilfitri...maaf zahir batin buat semua reader.. mohon ampun dan maaf jika penulisan ini pernah membuat anda semua tidak menyukainya...kerana itu salah n silap daripada penulis.

before raya, cuba2 lah buat check list dulu...apa2 yg belum siap lg...


semoga berjumpa lagi pada entry akan datang..


p/s: maaf tak sempat nk update blog utk reader semua.

pantun ikut negeri...sila hayati..

selamat hari raya Aidilfitri

selamat beraya...

Tuesday, August 31, 2010

dah 53 tahum...salam Kemerdekaan.

salam kembali...salam kemerdekaan..

sesudah 53 tahun kemerdekaan negara kita. tahun ni kemerdekaan di sambut sederhana dengan perarakan kemerdekaan di adakan di tempat tersetutup, di stadium Bukit Jalil. inilah kali pertama di adakan di dalam ruangan tertutup.

ironinya, sambutan kemerdekaan yg di adakan di ruangan tertetup sebenarnya lebih memudahkan urusan dan pengawalan cuaca serta lighting. dengan tema pada tahun ini, 1Malaysia, menjana Tranformasi..

okey, tak nak bercerita tentang itu lagi. sebaliknya kita perlu menguji tahap kemerdekaan kita. dah 53 tahun kita merdeka..MERDEKA, namun usia itu masih lagi muda jika dibandingkan usia negara kita di jajah. sejak 1511 sehingga 1957, negara kita berada di bawah pengaruh dan jajahan pihak asing yang datang untuk meratah hasil bumi kita sehingga mencapai usia 446 tahun.

jika di buat kiraan, 446 tahun di jajah, 53 tahun merdeka, itu satu jangka masa yg pendek, masih banyak yg belum dipenuhi oleh masyarakat merdeka. masih banyak ikutan penjajah yg ada dlm diri kita.

sejak kemerdekaan, kita mengandaikan bahawa beberapa orang tokoh bangsa sebagai pejuang kemerdekaan. ramai yg berjuang utk memerdekakan tanah air daripada penjajah...dan ia bukannya Tunku Abdul Rahman, Dato' Onn dan pejuang sezamannya, juga bukan hanya Ibarahim Yaakub, Burhanuddin Helmi serta pejuang sezamannya...atau bukan hanya Dato' Bahaman, Tok Janggut, Mat Kilau dan sebagainya yg berjuang pada zamannya.

sejarah membuktikan jasa Sultan Mahmud Shah, sultan terakhir dari keturunan kerabat di raja Melaka yg berjuang habis-habisan menentang portugis, begitu juga dengan putera Baginda. tidak lupa juga jasa yg dilakukan oleh Raja Ali Haji, yg menentang kuasa asing walaupun mereka semua mangkat sebelum dapat mengecapi nikmat kemerdekaan.

Ahlamdulillah, apabila kita melihat adik-adik kita membesar, mereka tidak pula berjuang menantang portugis, tidak pula menganggat senjata utk memerangai kuasa asing...tapi kita masih lagi belum mencapai tahap kemerdekaan yg sebenarnya. minda kita masih belum merdeka sepenuhnya. merdekakan minda dari belenggu penjajahan asing.

akhir kalam... selamat menyambut hari kemerdekaan yang ke-53. selamat menjalani ibadah Puasa dan kejarlah 10 malam terakhir, insyaAllah..berolah berkat.

Sunday, August 29, 2010

kenapa wanita menangis

assalamulaikum
hari ni kita nk bincang sikit tentang air mata wanita. seperti apa yang kita tahu,dah menjadi lumrah kepada setiap perempuan tu mempunyai hati yang lembut,mudah tersentuh atau dalam erti kata lain ialah sensitif.

air mata wanita ni juga adalah senjata untuk melemahkan hati sesiapa yang melihat terutamanya insan yang bernama lelaki..so,persoalannya disini..kenapa wanita ni air matanya mudah sangat mengalir?kenapa?wanita ni memang di cipta Allah dengan sifat yang lemah lembut dan wanita juga dikurniakan 9 nafsu dan 1 akal. berbanding lelaki yang nafsunya 1 tapi akal nya 9 wanita, akalnya yang 1 di kawal oleh 9 nafsunya.begitu juga lelaki ,9 akal tu yang mengawal 1 nafsu tu.

kadang-kadang ada sesetengah lelaki khususnya akan berasa pelik dan jelik jika wanita tu menangis atas perkara yang remeh.dari aspek yang semacam ini,lelaki seharusnya memahami wanita ini.wanita akan menagis jika perkara tu betul2 menyentuh hatinya. tambahan pula dia akan lebih mudah menagis jika orang yang dia sayangi tak ambik berat tentang dirinya..perkara ni nampak kecil je kan?tapi pada wanita hal ini amat terkesan dalam hati dia.
ok..untuk situasi lain,contohnya si isteri mengadu pada suaminya..
"abg,bahu ayg sakit la.boleh tak abg tolong picit jap"..lepas tu suami dia cakap.."ala syg,abg pun letih juga.."pastu,pasti muncung isteri tu akan keluar sedepa. pada masa tu dia akan mula mengomel dan turunlah air mata..sikit je kan masalah nye?kalau kes macam ni terjadi macam ne?suami sure mengelabah kalau tengok isteri nangis..hehe.

so,memang tak ada cara lain.kena pujuklah jawabnya.tapi,nak pujuk pun kena ada cara.salah pujuk,lagi menjadilah jawabnya..bak kata Dr.Fadhilah Kamsah, "jika isteri tengah menagis,dan seumpama mahu dipujuk,suami kena guna cara yang terbaik,contohnya,peluk isteri tu, kalau rasa tak reti nak peluk,usap lah tangannya sambil senyum ke arahnya.insyaallah,lembut hati isteri tu."
jom kita baca kisah ni..

kisah di bawah ini hanyalah sebagai pengetahuan kepada anda sekalian untukmengetahui kenapa perempuan mudah menangis.Supaya bagi mereka-mereka yang lelaki tahu, kenapa wanita terlalu mudah untukmengalirkan air mata sekiranya berlaku sesuatu dalam perhubungan.

Suatu hari, seorang anak bertanya kepada ibunya,

"Ibu, mengapa ibu menangis?"Ibunya menjawab, "Sebab ibu adalah perempuan, nak."
"Saya tidak mengerti ibu," kata si anak.
Ibunya hanya tersenyum dan memeluknya erat. "Nak, kau memang tak akan mengerti"
Kemudian si anak bertanya kepada ayahnya."Ayah, mengapa ibu menangis?""Ibumu menangis tanpa sebab yang jelas,"sang ayah menjawab.
"Semua perempuan memang sering menangis tanpa alasan".

Si anak membesar menjadi remaja, dan dia tetap terus bertanya-tanya, mengapa perempuan menangis? Hingga pada suatu hari, dia bertanya kepada seorang gurunya,

"cikgu, mengapa perempuan mudah menangis?"

Gurunya menjawab:

"Saat Allah ciptakan wanita, Allah membuatnya menjadi sangat utama. Allah ciptakan bahunya, agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya, walaupun juga, bahu itu cukup nyaman dan lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tertidur.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk dapat melahirkan, dan mengeluarkan bayi dari rahimnya, walau seringkali pula, ia kerap berulangkali menerima cerca dari anaknya itu.

Allah memberikan keperkasaan, yang akan membuatnya tetap bertahan, pantang menyerah, saat semua orang sudah putus asa.

Pada wanita, Allah memberikan kesabaran, untuk merawat keluarganya, walau letih, walau sakit, walau lelah, tanpa berkeluh kesah.

Allah memberikan wanita, perasaan peka dan kasih sayang, untuk mencintai semua anaknya, dalam kondisi apapun, dan dalam situasi apapun. Walau, tak jarang anak2nya itu melukai perasaannya, melukai hatinya.

Perasaan ini pula yang akan memberikan kehangatan pada bayi-bayi yang terkantuk menahan lelap. Sentuhan inilah yang akan memberikan kenyamanan saat dideka pdengan lembut olehnya.

Allah memberikan wanita kekuatan untuk membimbing suaminya, melalui masa-masa sulit, dan menjadi pelindung baginya. Sebab, bukankah tulang rusuklah yang melindungi setiap hati dan jantung agar tak terkoyak?

Allah memberikan kepadanya kebijaksanaan, dan kemampuan untuk memberika npengertian dan menyedarkan, bahawa suami yang baik adalah yang tak pernah melukai isterinya. Walau, seringkali pula, kebijaksanaan itu akan menguji setiap kesetiaan yang diberikan kepada suami, agar tetap berdiri, sejajar, saling melengkapi, dan saling menyayangi.

Dan, akhirnya, Allah memberikan wanita air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita,agar dapat digunakan bilapun da inginkan. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya, air mata ini adalah air mata kehidupan".

Saturday, August 28, 2010

setel setelah berkali2 berulang..


salam kembali

sesudah beberapa hari kita berpuasa, kite sudah menempuh Nuzul al-Quran, namun baru kini aku sempat mengupadate story.. al-maklumlah, sejak sehari dua ni, aku menerima beberapa ujian yg hebat.. kat rumah ini, keluargaku menerima ujian yg sama secara berterusan.. (cuma beza skit2 je)



sesungguhnya ujian itu milik Allah...



dan


...ujian itu diberikan kpd sesiapa yg dikehendakinya.



alhamdulillah, kami sekeluarga dapat menempuhi ujian tersebut dengan tabah, payah..tp dapat dilaluinya.

teringat plak zaman aku jadi kaboi dulu



p/s: susah senang yg kite lalui...

aku rasa banyak entry yg aku nk tulis...tp masih ta cukup waktu.

Saturday, August 21, 2010

habis study cari kerja


salam kembali...

aku hidup di abad ke-21, bukan di zaman 60-an, 70-an, atau 80-an. abad yg serba mencabar ini. bercerita tentang masa kini. nak dapat kerja, bukan satu yg mudah... tak sezaman dengan manusia yg hidup pd 60-an hingga 80-an. mereka masuk universiti... dah beratur majikan tggu kat luar registration kaunter utk bg biasiswa dan suh tandatangan kontark perjanjian biasiswa serta berkhidmat dengan mereka selepas tamat belajar...

akhir 80-an, perubahan berlaku sikit-banyak. majikan tak bawak kerja depan mereka dah.. majikan tggu tahun akhir dan bagi kerja pd yg berkelayakan. perubahan zaman terus berlaku.. makin lama...student dah abis belajar pulak kena cari kerja..oh..cari kerja.. - sama mcm aku kena cari kerja.

kerja makin susah nak datang.. baru-baru ini, aku terima offer kerja sebagai pelatih utk costumer service. trainee selama 2 bulan di area petaling Jaya (boleh tahan jauh), dekat bangunan PKNS, Petaling Jaya... kena bljar selama 2 bulan di sana... penginapan cari sendiri. dengan tempat yang famous dengan sewa rumah mahal, aku kegagalan mencari rumah sewa.

mula2 terasa teruja nak ke sana, dapat offer kerja kot. tp bile fikir balik, bidang khidmat pelanggan ni, memg la bidang yg menarik...dapat berinteraksi dengan pelbagai manusia, tp masalahnya... bidang ini sejauh mane akan membantu aku dalam pengendalian kehidupan aku? oh tidak.

tambahan pula, aku tidak dapat cari rumah kat sana utk stay.. jadi itukan masalah utk aku. tak kan aku nak duk Bangi atau Shah Alam utk ulang-alik sehari-hari ke kelas. susah gak tu.

jika di lihat dari segi kos, aku rasa mcm tak beberapa berbaloi la. tempoh 2 bulan aku hanya diberi elaun (bukan gaji).. jadi agak susah skit la.. nak makan, minum, transport, umah sewa... aiyak..banyak gak tu...cukup ke?

aku rasa tang ni.. aku tak jadi pergi.. lain la kalau dapat petunjuk tetiba utk kerja dlm bidang inikan. hehe..



nanti aku sambung lagi entry lain...tentang kerja jugak.


ini adalah sejenis haiwan yg aku bela-tanpa-dijaga
menatang ni punya kerja = hangguk kepala.
(at least menatang ni ada kerja)



p/s:
smlm tgk berita tv...iran lancar peluru berpandu baru- nama al-mahdi, nama sempena... nampaknya iran dah mencabar Amerika Lgi sekali.

Monday, August 16, 2010

3 tahun sudah berlalu.. hari konvo menjelma..


salam kembali. sudah sekian hari aku tidak update blog aku ni, mau berhabuk dan berdebu.. tak de org tolong sapu kot. hehe.


gambar ni, aku copy paste je



okey, aku nak mulakan dengan kisah konvokesyen ke-38, UKM. menarik aku kongsi di sini. hari tersebut merupakan hari yang begitu bermakna, eh salah, yg begitu menarik yg boleh di kongsikan bersama. aku kongsikan dalam bentul gambar. okey..


bergambar sebelum masuk dewan



my family yang hadir, eh, ada lg 2 orang



abang ipar aku tak nak masuk dlm gambar ini.



last capture... menarik... hehe



selain itu, (ceh, ayat skema) turut hadir bersama ialah, buah hati aku, ekr. tak de la jauh sangat pun, nilai ngn bangi. hehe.


dan semestinya yang special dari aku, emm, ini.. gambar buah hati aku.


nadia si buah hati aku, turut hadir memberi sokongan



dan beliau sempat bergambar dengan Farhah,



ni lah cerita 3 tahun idup di bangi. aku bawak balik 2 sijil, 1 degree, 2 sijil, silat, yg aku citer dlm entry yg lalu.

tp... masih banyak gambar2 konvo yang belum ada pada aku. entah bile akan aku dapat.. tapi tak pe, aku sabar menanti... menunggu...dan terus menunggu. semoga dapat. hehe :)


akhir kalam, selamat berpuasa bagi yg beragama Islam (walaupun dah dkt seminggu umat islam start pose).


thinking for job...

Saturday, August 7, 2010

hari tua-jiwa muda

salam kembali...

ada lah dekat seminggu sku tidak berbeloging since aku smpai sini (Bangi), hingga hari ni. ni lah harinya aku kembali online. lama gak kan. kekadang aku bukak fesbuk jap, tgk2 ape yg ada... emmm.. wall aku penuh... ramai yg drop something in the wall. termasuk my father. bagus, satu perkembangan yg sihat barangkali. okey, lambat skit bukak fesbuk, sbb banyak kerja lain lagi yg perlu aku buat.

yang aku nak buat entry adalah kisah semalam. emmm, ok, usia aku dah cukup 23 tahun, makin dewasa, dengan mengekalkan jiwa muda. JIwa Muda? hehe. okey.


Looking my new

okey, bile dah kedewasaan ni, rasa susah jugak la, semua menda dah tak boleh nak maen2 mcm zaman remaja dulu. kena banyak kan penampilan positif, maklumlah, dah makin tua (kekalkan jiwa muda) lagi pon, dalam usia sebegini, aku perlu dapatkan beberapa perkara yg perlu untuk menampung hidup iaitu pekerjaan. okey. next week puasa is coming. cadang aku, puasa ni nk berbisness skit, cari nafkah utk diri sendiri.

esok. AHAD. Ahad bersejarah. minggu lepas aku sempat Grad utk silat, minggu ni aku grad utk study aku kat ukm selama 3 tahun. okey, lepas ni kena kerja jugak la... kalau tidak, mampus la aku. tak kan nak makan hasil mak bapak aku je. hehe.

Ahad lepas, aku grad utk silat, iaitu ambil Sijil Rendah Persilatan (SRP) ini biasa2 je, ramai org yg ambil SRP, kalau SMP baru boleh dikatakan tahap tinggi, eh salah tahap menengah. tahap yang lebih tinggi. kalau dah ada sijil SRP, baru boleh bercita2 nak amek sijil menengah. mcm tu la . wah, aku merepek tang ni plak.

emm ada gaya orang melayu tak?

okey, untuk grad Ahad ni, esok. aku rasa semunya dah siap kot. cuma kasut je tak cuci lagi, kasi kilat je.. hehe.

last thing to do, aku nak balik Kg lepas Grad, bukan tak nak duk lama2 kat Bangi, tapi tataw nk buat ape kat Bangi. anyway. jemput datang ke sidang Konvokesyen aku pada ketetapan berikut:

tarikh: 8hb Ogos 2010 (Ahad)
sidang 4: 2.00-5.00ptg
tempat : Dectar, UKM

syarat : tiada syarat yg possible

Last but not least, aku rindu nak berbelogging. tapi kesempatan aku tak sempat nak berbelogging. anyway, kepada teman2 seperjuangan, selamat bergraduasi, selamat berkonvo, selamat menunaikan hajat utk family. sekian dari aku.

mohon maaf jika ada tersalah silap mahukan terlanjur kata.

Sunday, August 1, 2010

Alhamdulillah...selamat sampai Bangi

bertemu kembali.

aku dah sampai Bangi. petang tadi, lebih kurang sblm kul 4.30 petang, aku berjaya sampai Bangi. sempat la singgah UKM jap, hantar barang dan orang.

kisah yang panjanag berlangsung pd hari ini. semalam aku nek bas, dari kampung laman. masa tunggu bas, sempat jumpa pembantu Asrama (masa aku sek dulu), dia g antar anak. eh, salah citer...bukan yg ni aku nak storykan.

okey. aku punya story. aku smpai kL around 6.00 am, g semayang subuh di stesen KTM Komuter Putra, pastu rush ke KL Sentral n then terus berkejar ke Gombak. di situ aku melakukan sedikit kesilapan percaturan, memyebabkan masa yang digunakan berlebihan. tapi, masih sempat cover dan makan roto canai serta teh tarik di Gombak bersama Mr. Azani, Mr Afiq, dan Mr. Faizal. (aku hampir tidak ingat Faizal)

di Gombak, aku singgah UIA, bukan singgah sebanarnya ada event. Majlis Anugerah Kecemerlangan, Silat Cekak Ustaz Hanafi. aku selaku penerima sijil, perlu menghadirkan diri. ekr, perlu ke sbnarnya.

sesudah majlis di UIA, aku kembali ke Bangi, dengan kereta di pandu oleh Mr. Afiq, alhamdulillah, semuanya selamat sampai ke Bangi pada patang hari.

esk? ke UKM, setelkan beberapa urusan rasmi, harap tak ada banyak masalah...


Saturday, July 31, 2010

kena buat banyak perkara

salam kembali.

sesudah membiarkan rumah aku berhabuk, aku kembali membersihkan rumah ini dengan mewujudkan entry baru. sudah lama aku tak nek bangi, cadangnya nk ke sana. nak jumpa kawan2, nak setelkan urusan konvokesyen, nak buat itu dan ini. banyak kot.

emm.. yang aku nak utamakan, kena buat urusan berkenaan dengan akademik. malas pun ada. tpi perlu buat. sahkan status konvo, sahkan pengambilan Jubah [itu mesti kena bayar dulu nak pakai jubah] apa pun, terasa pelbagai perasaan, seronok sayu dan sedih menemani diri aku.

rindu rasanya nk jumpa kawan2, kosmate ada... teamwork, lbh rindu nak turun bersilat.

ape pun, sapa rasa nak jumpa aku, boleh hubungi aku di Bangi.. yg aku nk jumpa. mestilah Mr. Azani. banyak menda aku nk kena satel ngn kamu..

Wednesday, July 28, 2010

antara cicak dan burung

DARIPADA Amir bin Saad, daripada bapanya (Saad bin Abi Waqas) katanya: “Sesungguhnya Nabi SAW memerintahkan supaya membunuh cicak dan baginda menamakannya sebagai ‘si penjahat kecil’.” (Hadis riwayat Muslim)

Berlaku kisah di zaman Nabi Ibrahim semasa Baginda dibakar oleh kaumnya, seekor burung kecil terbang berulang alik mengisi air dalam paruhnya lalu menyiram ke atas api yang membakar. Itulah yang dilakukannya berulang kali.

Tingkah lakunya diperhatikan makhluk Allah yang lain lalu bertanya kepada burung kecil itu: “Untuk apa kau berpenat lelah mengambil air berulang alik, sedangkan api yang membakar Nabi Ibrahim tidak akan terpadam dengan air yang kau siramkan itu.

Lalu dijawab oleh burung berkenaan: “Memang ia tidak akan dapat memadamkan api itu, tetapi aku lebih takut kepada Allah kerana Allah akan menyoal aku nanti, apakah yang aku sudah lakukan untuk agama Allah, dan Allah tidak akan bertanya sama ada aku berjaya memadamkan api itu atau pun tidak.”

Berlainan pula dengan cicak yang bertindak jahat dengan menghembus kepada api yang membakar Nabi Ibrahim dengan harapan api akan menjadi lebih marak untuk terus membakar Nabi Ibrahim (walaupun sebenarnya hembusan itu tidak membawa kesan ke atas api berkenaan).

Sumber: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Sunday, July 25, 2010

banci oh banci...jangan benci mereka..

salam kembali

sesudah beberapa hari aku tak sempat mengupdate rumah maya ini, hari ini aku kembali mengemaskini rumah ajaib ini. berbalik pd cerita kekinian, of course la aku bz, membantu menguruskan perniagaan ini. (dah pandai membisneskan diri).

okey. back to title, aku nak story-mory pasal BANCI.. perihal banci. semalam, de orang datang banci kat umah aku. pastu dia pun tanya la beberapa soklan ttg kehidupan (perihal rumah, tangga) tapi periuk belanga tak di tanya la.. hehe.

jangan risau ttg persoalan yg di tanya, semuanya boleh di jawab, kerana itu pun sebahagian drpd kehidupan..


saya sudah, eh salah, keluarga kami sudah, anda bagaimana?

p/s: jangan risaw, maklumat anda adalah rahsia.

Wednesday, July 21, 2010

membalas tag dari Miss Dayah

berhari-hari dulu aku kena tag... tapi dah berlarutan, baru nak balas, kiranya ok lagi la.. hehe
kali ni edisi tag semuanya "F" jom kite tgk sapa yg kena...

tag ni, aku dapat dripada miss dayah, @tulisan hati



syarat 1 : mesti menggunakan huruf pertama dari blog anda

fathiadha.blogspot.. so,huruf "F" kan..

syarat 2 : jawapan tak boleh berulang

let’s do it.. ( huruf "F" ok ! )


1. nama anda
Fathi Adha, FA


2. perkataan 4 huruf
Fail


3. nama budak lelaki
Fahmi


4. nama budak perempuan
Fatihah


5. pekerjaan
Farmer (petani la tu)


6. warna
Florescent (ekr, kaler ker?)


7. sesuatu yang anda pakai
Faun ten Pen (nanti aku pakai lg)


8. makanan
Fries


9. sesuatu yang boleh dijumpai di tandas
Floor (adakah diterima?)


10. tempat
Feringgi


11. alasan bila terlewat
Fail- (alasan ke mcm ni?)


12. sesuatu yang anda jeritkan
Fault (masa men bola)


13. tajuk filem
Fantastic 4


14. minuman
Fruit Juice (jus buah)


15. kumpulan muzik
Fabians


16. haiwan
Frog (sejenis katak)


17. nama jalan
Fraser Hill Street (ada ker?)


18. jenis kereta
Ferrari


19. mereka yang bakal di tag

Of couse tak de... tapi tetiba nk tag jugak... hehe



aku mengalu-alukan korang jawab tag ni.. (korang tak wajib jawab tag ni, tp klu dah jawab, sila tinggal jejak dlm shout box aku)

sekian.

fathiadha
warung buluh...

Sunday, July 18, 2010

kembali dari meja sibuk

kembali dari meja sibuk.


(time nk antar tesis, posing dulu)


sibuk, itu prkataan biasa bg org bekerja, begitu juga bg orang study. kalau sibuk, susah biasanya bg aku nk jnguk rumah peribadi ni. baru2 ni aku di tag, tapi masih tak de masa lagi nk balas, esok maybe aku balasnya.

pastu tadi aku baca blog buah hati, emm, de kisah yg menarik tp lagi mengujakan. emm.. tak pe, nanti de masa aku buat. byk rasanya nk menulis, tp tak sempat.

p/s: skrg ni dah kerja, tolong kakak jaga bisness dia. anda dijemput memeriahkan bisness ku ini. jom.


sekian.

fathiadha
Warung Buluh Padang Luas, Jertih.

travel without living


Salam kembali

Sesudah kembali ke Bumi wide Field, selepas melakukan travel without living.. penat tp terubat, susah tapi senang...senang di hati,

Kisah bermula, (kunun entry mcm diari la)... 12hb, aku dapat call, mintak hadirkan diri d KL pada 14hb, buat medical check-up utk kerja di Pizza Hut, kerja sebagai Assistan Restaurant Maneger Trinee (ARMT). Jadi aku pun g ler.. mane taw kot2 dapat kerja kan.. hehe..

Jadi, esoknya (13hb Julai) aku cari tiket, dapat... Sani Express (ekr, risau gak nak naek, - kisah bas bunuh 10 orang), tp dah last choice dah, tak de yg len daa. Okey, dlm tiket ak akan turun di Hentian Putra, KL dan dijangka tiba pada jam 5.00am. jadi aku tido, dgn selambe dan seronoknya..

14hb Julai 2010 – dalam Bas
Aku sedar2.. tgk org dlm bas dah makin berkurangan, (ekr, mane pergi semua ni dah turun ke? Masa tu bas tgh stop kt perhentian. Jadi aku jengok ke luar, ekr...tak familiar la tempat ni, tgk sign board... SHAH ALAM – sah aku dah lebih tido.

aku relex jap, tp tak taw nk buat ape, station komuter kt sekyen 19, stesen bas sekyen 17...jauh gak tu. Aku pun beranikan diri tanya teksi. Belum sempat aku tnya, dia pun tnya aku,

“dik nk ke mana?”
“ekr... Station Komuter jauh tak? Brape harga?” (berkira2 dgn bajet)
“Tak jauh dik, RM 7”
“okey”

Dlm teksi aku pun berbicaralah dgn pakcik tu.. aku citer la, nk ke KL, tp tersampai S.Alam.. pak cik tu cadang la, “adik nek bas la, bas ke KL mudah, cepat, ada selalu, 10mint dlm 3-4 buah bas”

emmm, nek teksi jauh skit, masalah la... kurus la poket aku.

Dlm perjalanan ke KL (dlm bas) setengah tempat, aku familiar, hati aku bersulam resah+risaw+tak pernah nek bas pagi2 hari. Aku sabarkan diri, kuatkan semangat. Akhirnya aku smpai di KL (ak berenti kat KL sentral). Ma
ndi, solat subuh, bersiap2, pastu g ke Pizza Hut.

Sblm kul 1, setel kerja kat sana, jadi aku pun balik la ke Hentian Putra, cari tiket Bas balik Kg. Akhirnya dapat. Boleh balik malam tu jugak.


Penat?

Jika dinyatakan dlm entry blog memang tak terkata betapa penatnya aku. Aku terpaksa nek teksi, bas, LRT dan jalan-kaki, semuanya kena hadapi. Tp seronok gak, macam 1st time lak..

Penatku terubat.

Aku pun msg buah hati, “jumpa nak?” dia setuju, jadi aku lagi la setuju, aku turun nilai, jumpa di Nilai, jauh skit, tp seronok gak dapat deting...1st time deting la, tak penah deting pun sebelum ni. Jadi sempat la aku hadiahkan gelang bersulam mutiara pada dia. Lebih dari tu, dia hadiahkan aku sebuah buku, “pemilik cintaku selepas Allah dan Rasul”, cantik tajuknya, tp aku ni agak pemalas skit bace buku, so aku try la bace skit2, (lama2 abis la).

ekr, aku belum start bace. (kejam kan?)



14hb Malam
Aku nek bas, balik kampung.


15hb Julai 2010

Sampai kat umah...

12.00tgh hari, open bisness ceremony, buat bisnes kedai makan plak, sapa nk rasa masakan aku masak? Jom...


p/s: perjalanan KL-Jertih memakan masa sekurang-kurangnya 8jam dgn bas eksperess.


ni lah org kata, G kL balik ari... masa aku Bangi, selalu gak aku buat cam gini, G KL balik ari, tp itu Bangi, bukan Jertih..


Sunday, July 11, 2010

berpesan-pesanlah dgn pesanan yg baik2

Kembali update blog.

salam kembali, sesudah membiarkan "rumah aku" ini berhabuk, hari ni aku datang sapu habuk yg banyak2 tu. mcm biasa, aku nak berbicara lah..

Kali ni aku buat enty pasal wanita lagi.. ekr, perempuan barangkali. Jadi yg bergelar perempuan sila baca...yg laki, nak bace jugak, boleh nanti leh kongsi ngn pempuan, tak kira la adik, kakak, ibu, buah hati, kawan2 n sebagainya.. okey.

Okey entry kali ni aku hanya mengemukakan beberapa persoalan (banyak ker) tak jugak sebenarnya. Yg persoalan utama aku nk habaq (tetiba spelling utara jap) ialah skrg ni anda berada pada bulan ape, bulan Hijrah yer... (ari ni dah dikatakan penghujung Rejab).

Emmm.. ape kaitan penghujung Rejab dgn dunia kita hari ni? Meh aku habaq lg skali, pernahkah anda terfikir, bulan ape lepas Rejab? Sudah tentu Syaaban.. that mean lagi sebulan la nk datangnya Ramadhan.. aii kejap je kan.

Okey, persoalan utama, adakah anda (perempuan yg beriman) sudah menunaikan hutang-hutang pada ramadhan yg lepas? (faham2 la sendiri). Aku kemukakan persoalan ini pun sbb aku punya sibling yg pempuan ramai. Jadi aku selalu pesan pd mereka (secara segaja dan tak sengaja) ehhe. pastu terlajak tu pesan kt reader blog plak.. "berpesan-pesanlah pd kebenaran"

"dahulukan yg utama."

Sekian.. Syabban will come, Ramadhan is Coming Soon


p/s: sebarlah pada sesiapa shj...insyaAllah anda jua mendapat barakahnya...

Thursday, July 8, 2010

jom boikot sotong...

salam Khamis. emm, sudah sekian hari aku tak hapdate blog. aku biarkan leptop ku ini berhabuk, biarkan seketika.. tp semasa aku biarkan leptop ini berhabuk, secara tak langsung, blog aku juga turut berhabuk. takpe2, habuk pd blog boleh delate dgn ada viewer. ahakzs!!..

sejak kekalahan pasukan pilihan aku (Jerman) kepada Spain, aku dah rasa malas nk layan mood WC, yg pastinya, masih ada 2 games (tmpt ke 3 * ke-4) dan Final.

okey, sebut Jerman, teringat sotong. Jerman men smlm tak best, tak seperti Jerman masa men ngn England, tak sama cam Jerman masa men ngn Argentina, so tak macam Jerman la.

sotong ni la buat ramalan Jerman Kalah... ekr.. kecewa dgn Jerman, boikot sotong.. haha..



p/s: adakah harga sotong di Jerman akan naik?

Friday, July 2, 2010

yang pahit pasti ada manisnya

salam kembali

sejak berada di kampung laman ni, susah sikit nk update blog. berebut BroadBand di pagi waktu siang2 hari, bermalas-malasan utk buke leptop (biarkan berhabuk je), berbezy di waktu tgh hari dgn kerja2 rumah (walaupun malas), dan berkerja membersihkan laman rumah di waktu petang (sekali-sekala je).

sejak berada di kampung laman, aku rasa tak jumpa lagi ngn member2 lama.. masing2 bz kot, dgn urusan sendiri.. masa aku kt UKM, ramai yg tanya nk balik bile?...bile dah smpai kg, tak de plak yg tanya nk g bile..hehe. for sure aku memg rindu nk jumpa ngn member2 la. makan sama, lepak sampai petang, borak sampai malam. bile agaknya yer.

okey, next, setelah berjuang 3 tahun, aku dah
siapkan satu dokumen penting, iaitu sebuah latihan Ilmiah. penulisan ini mengambil hampir semua masa2 penting aku di UKM, walaupun penulisan ini aku jalankan hampir setahun , hasilnya cukup memuaskan.. hanya tuhan saja yang tahu betapa gembiranya hati aku.

terima kasih kepada semua yg membantu aku, terutamanya sahabat aku dan rakan seperjuangan aku la.. tidak lupa juga pada ibu bapa aku yg duk kg...walaupun duk Kg diaorang bg aku moral support. begitu juga ngn buah hati pengarang jantung aku, begitu banyak membantu aku dan juga memberi semangat pada aku.

pernah satu hari aku dah cukup give-up dgn hidup aku ni (melakukan kajian yg tak nampak nk siap), aku rasa nk mengalah. dan aku nyatakan pd kawan2 ku, bahawa aku dah Give-up, biarlah apepun yg jadi, jadi lah... tetiba aku etrima satu email, email dr pihak admin, dlm ayat tersebut "jika anda tidak hantar pd tarikh tersebut, maka E (GAGAL) utk anda. [ekr, mcm tu la bunyinya]. esknya terus aku buat siap2 dan hntr pd tarikh tersebut. alhamdulillah, syukur. segalanya selesai.

jadi, aku nak pesan pada rakan, andai sesuatu yg kau buat itu memerlukan tempoh yang panjang, jangan kau bazirkan masanya, mulakan seawal mungkin.


sekian utk hari ini.

Monday, June 28, 2010

aku di Wide Field

salam kembali.

kampung lamanku. aku dah tiba. tepat jam 12mlm semalam, aku sampai sini. angkut barang dari but kereta dah siap2 semuanya dah dekat 1230mlm. dah lewat. nk mandi, rehat, tido, msg membr2...wah banyak la pulak.

my dad (ayahku) datang amek aku kat Bangi semalam, sesudah dia antar adik aku kat Jengka, UiTM Jengka. jadi alang2 sampai Jengka, why not terus ke Bangi. amek aku. hehe (ni pun dah puas berdiplomasi dengan akak aku pasal ni).

masa nak kuar dari Bangi, akak aku tanya, mane tempat makan yg best, sedap dan murah (nak jugak yg tu). jadi aku pun bagi la suggestion tempat makan yg baek punya.

kuar dari Bangi terus balik ke Besut, around 3pm sampai 12pm [perjalanan yg panjang] banyak stop n nak kuar KL ada kesesakan lalu lintas (Jam gitu, panjang dekat 1jam).



p/s: dalam keta tu: ada semuanya 6 orang (termasuk aku n hakimi)

nota kaki: wide field is my hometown

Blog-GempaQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails