Dato' SOAR:

"kejayaan itu bukannya bermula ketika kita berada di puncak"

Petua Kejayaan


"buat lah yg terbaik, sesungguhnya usaha itulah yang melambangkan kejayaan"

Buat Teman....

Sesungguhnya sebaik2 teman itu adalah teman yg sering mengingatkn. Samada di dlm sukar mahupun senang. Teman yg terbaik juga adalah teman yg sentiasa mentarbiahkan diri & sahabatnya kpd Allah.


Wahai sahabat, ssungguhnya diri ini hanyalah insan yg lemah. Ingatkanlah daku tikaku leka. Tenangkanlahku tika aku bersedih. Pujuklah daku tika ku hampir berputus asa dengan tarbiah2 & janji2 syurga Allah agar kita dapat bersama menuju ke syurgaNYA. Amin.."

Thursday, February 18, 2010

edisi terkini

salam

okey, salam aku sempat bercerita hari2 yang sibuk. sama seperti hari2 semalam, hari pun agak sibuk jugak, tapi tak seperti semalam. hari ni tak de kenduridan tak de program, cuma sibuk menguruskan hal ehwal adik aku yang baru dapat masuk MRSM. wah, penat nk setelkan.

adik aku mendapat tawaran masuk MRSM Besut, yang mana tidak lah sebegitu jauh dari kampung halaman, so every week boleh la kalau nk g tengok dia (terutamanya family aku la) aku ni perantau sepi yg duk jauh.

sebenarnya aku lebih sibuk kepada menguruskan dan menjaga budak kecik ini (gambar) yang bertindak luar biasa di kala rasa bosan. terpaksalah aku bersabar dengan kerenah budak kecik ni.
budak ini diberi nama Hafiz Hakimi (a.k.a. Adik) harap2 yg ni adik bongsu aku la. haih. masih kecik, belum masuk 2 tahun. kalau dah masuk 2 tahun nanti, entah apa la pulak perangai dia ni. agak2nya nak kena sekeh kot. haih.

Hafiz Hakimi ni agak periang dan suka main2 di kala org bz, kalau tak de orang yg tengok2 kan dia, huh, merata tempat dia akan pergi. kalau tak de orang control dia, tak taw la mane tempat yg dia tak akan pergi. bak kata pak cik aku "biasa la budak, kalau tak nakal tak jadi budak" haih, macam2 la.

ok, bercerita tentang budak ni, satu hal yang aku heran dgn dia, dia ni suka minum air, kalau segelas dua tu kejap je. dah tu dalam masa sejam 2 lepas tu mintak air lagi. tak ke haru aku dibuatnya. semasa aku duk temankan family aku register adik aku, tetiba si budak kecik ni buat hal. merenggek..so aku bawak la dia pergi kat kantin kat situ ada la air, than aku bagi la dia minum air. segelas...kemudian..mintak lagi. dalam sejam kemudian mintak lagi. kuat betul la budak kecik ni mintak air.

lagi satu tabiat dia yg sukar aku lupakan ialah dia ni tak leh jumpa tangga yang tinggi. asal nampak tangga pasti nk panjat. aku pun tak reti nk cakap cmner kat dia. suka sangat naek tangga, memang budak la. haih..sabar yer fathi...sabar.

dan seperkara yang kebiasaan berlaku pada budak, bile nangis...PUJUK la sendiri. tak daya nk pujuk.haha


p/s: tahniah kpd adikku yg dapat MRSM.


the story about boy in photo...

7 comments:

::SizuKa:: said...

kat rumah, orang panggil saya ADIK..hehe..

masa kecik-kecik dulu pon, sya suka merajuk! hahaha~

congrates to ur brother! :)

ainShahajar said...

comel nyaaaa!!

patot la ade iras.. adik rupenye

minum bnyk air bagos ntk kesihatan.. bagi dia minum air masak.. tak mo bagi air manis..

abg yg baik kene pujuk adik dia..ekekek

miss dayah said...

hihi... budak2 mmg cam tu la fathi.. nak membesar.. baru jage sorang adik tu,sy time cuti kene jage 3 anak buah yg sebaye ngan adik tu.. lagi la haru.. tapi da biase tak le rase kesukaran nak jage dak kecik nie.. ngee~~~

Fathi Adha said...

sizuka:

masa kecik suka merajuk...bile besar merajuk lg kah? hehe

alahai..my sis la yg dpt mrsm..huhu

Fathi Adha said...

ain:

iras2 tu biasa la adik beradik..hehe

tp adik sy ni suka minum air manis..especially air milo...

alat pujok adk sy ni yg paling berkesan ialah "air milo" hehe..

Fathi Adha said...

Miss Dayah

sy dah jaga ramai adik... tp tak penah jaga anak buah. hihi. so cara jaga juga berbeza...

biasa la budak2..

mengenaldiri said...

cutenye hafiz hakimi..mcm seorang kenalan akak, nama dia fathi adha..
ngeee
lalalalala

Blog-GempaQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails