Dato' SOAR:

"kejayaan itu bukannya bermula ketika kita berada di puncak"

Petua Kejayaan


"buat lah yg terbaik, sesungguhnya usaha itulah yang melambangkan kejayaan"

Buat Teman....

Sesungguhnya sebaik2 teman itu adalah teman yg sering mengingatkn. Samada di dlm sukar mahupun senang. Teman yg terbaik juga adalah teman yg sentiasa mentarbiahkan diri & sahabatnya kpd Allah.


Wahai sahabat, ssungguhnya diri ini hanyalah insan yg lemah. Ingatkanlah daku tikaku leka. Tenangkanlahku tika aku bersedih. Pujuklah daku tika ku hampir berputus asa dengan tarbiah2 & janji2 syurga Allah agar kita dapat bersama menuju ke syurgaNYA. Amin.."

Wednesday, October 7, 2009

kisah antara 2 bulan

kisah ini berlaku di bulan puasa yang lalu, sebelum raya...kisah ini berlaku di sebuah sekolah di sekitar KL... seorang guru menangkap seorang pelajar India yang sedang bermain mercun... maka berlaku la beberapa perbualan antara guru dan murid itu....

Cikgu : kenapa kamu main mercun...
Murid : ...... (tiada suara, rasa bersalah menebal)
Cikgu : raya kamu, lambat lagi, nanti raya kamu, boleh la main mercun...
Murid : (dalam hatinya...tp inikan semangat 1 Malaysia)...
Cikgu : ke kamu ni bersemangat 1 Malaysia, semua raya pun kamu nak raya???


konsep 1 Malaysia yang disalahgunakan ???



satu kisah lagi...tapi kisah ini berlaku selepas raya, sewaktu aku mahu datang ke UKM. sesampai di stesen bas, aku terjumpa dengan sebuah keluarga (actually mak bapak budak ni nk g hantar anak dia je). sekali pandang aku mengenali orang itu, pernah suatu masa dahulu aku bertemu dengannya.... tapi siapa ye?? di mana yer aku jumpa....dah ler tu anak dia tu...comel lagi cun...huh!!

kemudian aku pun try la bercakap2 ngn bapak budak tu, maklumlah nk buat market la kononnya....bab kata orang2 tua, kalu nk "ngorat anak dara, kena la amek hati parents diorang dulu"...haha (just kidding k)

aku pun memulakan bicara dengan nada yang biasa....dan sehingga satu perkara... baru aku tau...

en. Mat : kita ni tak jauh (maksud hubungan darah)
Fathi : eh?? maksudnya??
En. Mat : Ayah tu pak sedara, kiranya kita ni sepupu la...
Fathi : (baru menyedari dan agak terkejut) emmm sepupu aku, dah ada anak bini baru berkenalan dengan aku...nasib baik aku belum "ngorat anak dia lagi"
En. Mat : biasa la, mugo kaler* lain, pahtu dop g mari* pulok tu...
Fathi : anak dia tu ialah anak sepupu aku....ish3... cancel la cam nie...



perkaitan dengan kisah di atas...


seorang budak India mempunyai semangat 1 Malaysia, namun dalam kisah yg kedua, sebagai org Melayu, jgn kata 1 Malaysia, 1 Family pun tak terasa, sebabnya perbezaan ideologi politik memang kampung betul la orang2 kampung berpolitik... huhu..





Nota kaki :
* kaler lain yg dimaksudkan ialah aliran pemikiran parti iaitu berlawanan antra PAS dan UMNO.
* dop (tidak) g mari : merujuk kpd sikap kurang ziarah menziarahi @ lebih kuat lagi adalah ukhwah kekeluargaan yang luntur...


Fathi Adha
-anak2 jugak yg jd mangsa-
~kesian masyarakat kampung~

3 comments:

ainShahajar said...

wakakaka..

weh... boleh je lah kawen dgn anak sepupu.. sedang sepupu pon boleh

ain pun bukan kenal sgt sedare mara

~S.H.A.I~ said...

ooo..gatai eh..rotan kg!!...

Fathiadha said...

Ain : susahkan kalo tak kenal sedara mara.. nasib baik tak jadi nk "ngorat" huhu

SHAI : aiii, sampai ati nk rotan2..kan fathi potong...huhu

Blog-GempaQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails