Dato' SOAR:

"kejayaan itu bukannya bermula ketika kita berada di puncak"

Petua Kejayaan


"buat lah yg terbaik, sesungguhnya usaha itulah yang melambangkan kejayaan"

Buat Teman....

Sesungguhnya sebaik2 teman itu adalah teman yg sering mengingatkn. Samada di dlm sukar mahupun senang. Teman yg terbaik juga adalah teman yg sentiasa mentarbiahkan diri & sahabatnya kpd Allah.


Wahai sahabat, ssungguhnya diri ini hanyalah insan yg lemah. Ingatkanlah daku tikaku leka. Tenangkanlahku tika aku bersedih. Pujuklah daku tika ku hampir berputus asa dengan tarbiah2 & janji2 syurga Allah agar kita dapat bersama menuju ke syurgaNYA. Amin.."

Thursday, February 5, 2009

Perjalananku bahagian 5

Besut, Terengganu (Edisi 2)

kali ni kite akan ke kawasan jauh sikit dr pantai...

Air PANAS (HOT SPRING)
air Panas La atau LA Hot Spring terletak dikampung La, Hulu Besut (bukan LA di Amerika). kawasan yg diliputi dengan hutan belantara dan ladang kelapa sawit menjanjikan kenangan yg xkan terpadam dalam memori. air panas yg berkhasiat untuk tubuh anda kerana ia berasal dari perut bumi. air panasnya yg asli dengan sedikit bau yg seakan balerang, telah menunjukkan bahasa ciptaan tuhan yg maha kuasa di muka bumi ini.


Air Terjun
di Besut kawasan air terjun memang banyak, tetapi tidak semuanya begitu popular. apa yang penting, kita cari kawasan air terjun yang kesempaian yg tinggi (senang nak g).


Lata Tembakah
(Hulu Besut), perjalanan kira-kira 40 minit dari bandar Jertih ke Hulu Besut. kawasan air terjun yg cantik dan menarik memikat hati. kawasan yg tingginya mempunyai beberapa tingkat air terjun yg menarik. kawasan air terjun yg begitu menggamit perasaan. sungguh mempersona. kawasan sekitar air terjun itu sangat menarik dan sesuai untuk dijadikan tempat aktiviti beriadah. jom lepak sama2 sambil pk tentang kejadian tuhan kat situ!....

Lata Belatan (atau Lata Bulatan)
kawasan air terjun yang juga famous dlm kalangan masyarakat Besut. kawasan air terjun yang cantik dan menawan serta mempunyai aliran air yang jernih dan bersih. kawasan air terjun yang berdekatan dengan kaki Gunung Tebu menambah lagi kecantikan dan keaslian kawasan tersebut. kawasan yg nature itu memang cantik dipandang, indah di mata. tambahan pula, kawasan air terjun tersebut terletak di kawasan hutan lipur yang menjanjikan kehijauan yang berterusan untuk anda.


JOM DAKI GUNUNG

Gunung Tebu
sebelum pulang atau kelaur dari Besut, apa kata anda lakukan pendakian!. jom kita daki gunung Tebu. Gunung Tebu merupakan gunung yang tertinggi di Besut. gunung Tebu menjanjikan pemandangan yg aman dan tenteram tanpa sebarang ganguan. kelebihan di gunung Tebu ialah anda tidak perlu risau tentang network telefon anda sekirannya anda berada di puncaknya. apa yg anda perlu risaukan hanyalah tentang battery telefon anda...(hehe) cas dulu sebelum daki gunung, atas gunung boleh la main sms / call banyak2....

selain daripada yg dinyatakan, banyak lagi kawasan menarik yg perlu dikunjungi, tp xcukup masa la kalau nk g semua tempat kt Besut ni... jangan lupe pekena nasik dagang, roti canai, atau melepak di jalan-jalan ke pasar minggu/pasar tani dan sebaginya...jangan lepaskan peluang anda....

mencari ketenangan...memuji kebesaran kuasa Ilahi...

No comments:

Blog-GempaQ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails